Ove pogačice su odlične za grickanje uz pivu i neku utakmicu, a vi ste riješili viškove od ručka. Možete se igrati sjemenkama pa staviti sjemenke lana ili sezama. Nismo probali kako bi recimo bilo s pireom od celera, mrkve ili brokule, ali vjerujemo kako bi se bilo zanimljivo poigrati i novim okusima.
Evo što će vam trebati:
- 200 g pire krumpira (već pripremljenog s maslacem, mlijekom i soli)
- 400 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 žumanjak za premazivanje
- 20 g kvasca (pola jedne kocke)
- sol i papar
- 50 ml mlijeka
- 150 g maslaca
Priprema:
1. U posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto.
2. Oblikujte ga u kuglu i zamotajte ga u prijanjajuću foliju te stavite u hladnjak da odmori jedan sat.
3. Zagrijte pećnicu na 220°C.
4. Razvaljajte tijesto i iskružite pogačice (možete čašom). Nemojte pretanko razvaljati tijesto. Neka bude najmanje 1 cm.
5. Premažite žumanjkom i pospite sjemenkama pa zapecite na 15 minuta. (ako imate slabiju pećnicu pustite još koju minutu da porumene).
6. Poslužite uz dobro ohlađenu pivu.