Indijski začin na dubrovački način

Incredible India - novost u gastronomskoj ponudi Dubrovnika

Piše: Renata Debeljak

Snima: Tonći Plazibat/Cropix

Ako se zateknete u Vetranićevoj ulici u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, nakratko ćete pomisliti da ste možda u Indiji, barem zbog mirisa orijentalnih začina i egzotičnih jela koji dopiru iz novootvorenog restorana Incredible India. Mali restoran koji je svoja vrata otvorio prije par mjeseci, potpuna je novost u gastronomskoj ponudi Dubrovnika, a iako su vlasnici mislili da će njihova ponuda ponajprije privući indijske turiste kojih je u Dubrovniku sve više, prevarili su se. I Dubrovčani jako vole indijsku kuhinju.

Indijac u Dubrovniku

Jedan od vlasnika prvog dubrovačkog indijskog restorana je Indijac Satinder Pal Singh, koji već četiri godine živi u Zagrebu, gdje je 2013. otvorio restoran Royal India na Kaptolu. Iako mu Indija nedostaje, u svojim restoranima nastoji dočarati ugođaj, aromu i mirise koji ga prvenstveno podsjećaju na odrastanje u Chandigarhi, modernom gradu na sjeveru Indije, 250 km udaljenom od Delhija.

Ljubav s Dubrovnikom dogodila mu se na prvi pogled, a kako je to najpoznatiji hrvatski grad i globalni brend prepoznatljiv u cijelom svijetu, također i kozmopolitski grad koji posjećuju ljudi sa svih kontinenata, bilo mu je sasvim logično da upravo ovdje otvore drugi restoran njihove tvrtke u Hrvatskoj. Iako je uređenje na tragu moderno-minimalističkog stila, recepti su tradicionalni, a ono što daje dodatnu draž ovom restoranu je iznimna ljubaznost osoblja.

Dobra usluga prije svega

Goste će poslužiti voditelj restorana Mihai, koji će vam svojom pristupačnošću i odličnim poznavanjem indijske gastronomije doista dočarati ugođaj daleke Indije. – Gotovo je nemoguće napraviti sveobuhvatni indijski meni, no potrudili smo se predstaviti najreprezentativniji izbor od svih regija, a uglavnom imamo recepte sjevernoindijske kuhinje. Indija je doista svjetska prijestolnica začina, a naše marinade su toliko bogate začinima, da je sve sastojke teško i nabrojati. No, od svih začina najviše dominiraju korijandar, kumin i kurkuma – otkriva nam Mihai.

Posebno su ponosni na glavna jela svojeg restorana kao što su Rogan Josh (tradicionalni janjeći curry), potom Murgh tikka butter masala, Moile fish, Dal Makhani, Palak paneer i nezamijenjivi tradicionalni desert Gulab Jamun, a također i Tandoori lamb chop, Tandoori chicken i Paneer Malai Tikka. Najpopularnije jelo je svakako murgh tikka butter masala, koja je postala toliko popularna da je već neko vrijeme u Velikoj Britaniji nadmašila u prodaji poznati britanski fish & chips. Uz njega se poslužuje sve popularniji indijski kruh koji se pravi i poslužuje u nekoliko okusa, s češnjakom, lukom, sirom ili krumpirom.

Kako su Dubrovčani reagirali na indijske specijalitete?

– Gosti Dubrovnika su zaista kozmopoliti pa su, srećom, dosta upoznati s indijskom kuhinjom. Najviše naručuju jela od mesa i povrća, prethodno marinirana, a potom pečena u tzv. tandoori peći koju možemo naći u cijeloj Azijii. Za sada su reakcije gostiju jako pozitivne i veoma su susretljivi prema nama. Nudimo i poznati indijski tradicionalno pripremljeni masala crni čaj, kao i vrlo osvježavajuća pića na bazi jogurta poznata pod imenom lassi, također i svjetski poznata indijska piva Cobra i Kingfisher – kažu u restoranu.

Vlasnici restorana već dugi niz godina posluju u Hrvatskoj, Sloveniji te BiH. U posao s restoranima ušli su jer vjeruju da je u Hrvatskoj nedovoljno zastupljena gastronomija iz drugih dijelova svijeta, a da Hrvatska s ulaskom u EU ima potencijala za poslovno širenje, pa i uspjeh u ugostiteljskom biznisu. Kažu nam i kako se standard stanovnika Indije svake godine povećava, pa je sve veći broj Indijaca koji putuju, što se najbolje vidi u Dubrovniku, gdje je broj gostiju iz Indije porastao za nevjerojatnih 1000 posto u odnosu na prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:01