NEDA BATINIć
Pozdrav iz kuhinje

Upoznajte jedan sasvim poseban cookbook klub: ‘Kuhamo isključivo po receptima iz kuharica‘

Klub koji postoji dvije godine, povezuje šest kreativki s izraženom strasti prema hrani i ljubavi prema kuharicama, a redovito se okuplja svakog mjeseca.

Klub koji postoji dvije godine, povezuje šest kreativki s izraženom strasti prema hrani i ljubavi prema kuharicama, a redovito se okuplja svakog mjeseca.

Je li vam se dogodilo da kupite knjigu pa je godinama ne otvorite? Pava je to šteta, a još je veća ako je riječ o kuharici punoj prefinih recepata. Svi oni kojima je kuhanje strast imaju i velik broj jela koje bi htjeli isprobati i naučiti kuhati, ali nemaju vremena ni možda motiva. Upravo svim tim preprekama doskočile su članice cookbook kluba Pozdrav iz kuhinje. Prvi put održan u listopadu 2020., a njegovih šest članica našlo se više od 15 puta. To je druženje uz delicije koje su spravljene isključivo po receptima iz kuharica. "Za svaki sastanak dogovorimo temu i onda u kuharicama koje imamo tražimo jela koja bi mogla odgovarati toj temi", objašnjava nam pokretačica ovog inovativnog cookbook kluba. Poanta je da jela budu baš iz knjiga recepata, a ne iz usmene predaje, obiteljskih teka ili s interneta.

image

Kuha se isključivo po receptima iz kuharica

NEDA BATINIć

"Ideja je krenula spontano, priznanjem da većina nas neprestano kupuje nove kuharice, a da često iz ovih koje već imamo doma ništa nikad ne skuhamo", objašnjava nam Neda Batinić službena osnivačica kluba, inače novinarka Dobre hrane. Dodaje da su sve članice već nekako bile povezane - njihovi poslovi i hobiji vezani su uz gastronomiju tako da se njihov krug spontano i savršeno zatvorio. "Smatram da smo se nakon ove dvije godine sve povezale na način koji ipak nismo očekivale. Šalimo se da nam je grupni chat na Whatsappu kao mala gastro centrala pomoću koje si međusobno dojavljujemo ako je negdje dobar popust na suđe ili određene namirnice, komentiramo aktualnosti i podržavamo se. Toga nikad ne može biti previše", dodaje Neda.

Andrea, Kristina, Lidija, Slavica, Tanja i Neda nastoje se naći jednom mjesečno, no tu je naravno bilo i duljih pauza, što zbog svima omražene pandemije, što zbog ljetnih praznika i slično. Kažu, iako se ne uspiju baš svaki put sve okupiti, potrude se da bude dovoljno raznolike hrane.

image

Članice cookbook kluba Pozdrav iz kuhinje

NEDA BATINIć

"Koristimo kuharice koje imamo na policama, a tu i tamo se dogodi da određena tema potakne kupovinu i neke nove knjige koju smo do tada samo držale u košarici. Temu određujemo spontano, dogovorom. Evo, posljednje smo organizirali nalazak u sezoni lješnjaka pa je tema za studeni bila hrana koja u sebi ima lješnjake. Poanta je da bude zabavno i izazovno. Svatko kuha što poželi, samo se okvirno dogovorimo da bude podjednako mnogo slatkih i slanih jela", objašnjava Neda. Samo su prošlog Božića odlučile pripremiti hranu po sljedovima i svaka je članica dobila zadatak jedan segment ručka.

image

Članice za svaki sastanak dogovore temu

NEDA BATINIć

"Poanta nije da se natječemo, nego da isprobamo što više različitih jela, otkrivamo nove okuse i kombinacije namirnica. Cilj je da uživamo, a ne da se to pretvori u nadmetanje. Svakodnevica nam je svima najčešće užurbana i nemamo baš uvijek vremena posvetiti se nekim kompliciranijim receptima, ali nam zato cookbook klub predstavlja priliku da napokon zasučemo rukave i prihvatimo se nekog izazova. Na svaki sastanak nosimo kuharice iz kojih smo kuhale kako bi ih druge članice imale priliku prolistati te razmotriti možda i kupovinu, umjesto da kupuju naslijepo", prepričava Neda.

image
NEDA BATINIć

Najteže od svega joj je izdvojiti najdražu družionu, jer je svaka drugačija. "Svaki put se svi potrude doprinijeti tako da ne znaš gdje bi prije od divne hrane. Možda je najizazovnija za sve bila ona posvećena kukuruzu jer je rijetko kad kukuruz glavna zvijezda jela. Dobro smo se namučile dok smo tražile ukusna i zanimljiva jela gdje je upravo on u fokusu", prisjetila se.

Neda kaže da si je ona stavila izazov da svaki put kuha nešto što do sada nije radila, a to ovisi o kuharicama koje ju nadahnu.

"Moj odabir također ovisi i o tome kod koga se odvija druženje jer se ne prenose sva jela jednako lako. Prošle zime sam imala mali fijasko s dizanim tijestom koje se trebalo peći na lokaciji. Dok sam se napokon dočepala pećnice, divno napuhana peciva su se radi hladnoće vani pošteno spustila pa nije sve ispalo idealno. Bila su i dalje ukusna, ali možda malo manje izdašna nego što su trebala biti", otkrila je i praktičnu stranu cookbook cluba.

image

Svaka od njih spravi jedno jelo

NEDA BATINIć

Samo jednom im se dogodilo da su dvije članice donijele dva "ista" jela, odnosno spremale su je po istom receptu, no kako to obično bude s istim jelima - imali su potpuno različite okuse. "Recepte nekada znamo malo i prilagoditi zato što nam, primjerice, fali neki sastojak. Prije sastanka svaka od nas je u svojoj kuhinji u malom privatnom kaosu pa gotovo svaki put u kasni sat krenu stizati poruke s raznim pitanjima i dilemama oko odabira jela. Pritom su naši ukućani najčešće prvi kušači raznih peciva, keksa, kolača i drugih jela. Sa svakog sastanka odlazimo s plastičnim posudama punima hrane - naše partnere, djecu i cimere smatramo proširenim članovima kluba i oni se uvijek vesele kad imamo cookbook klub jer znaju da će dobiti priliku svašta finog kušati, a da nisu morali išta sami kuhati", opisala je Neda.

image

Neda Batinić pokretačica je cookbook kluba Pozdrav iz kuhinje

PRIVATNA ARHIVA

Naglašava da na svom Instagram profilu ne dijele recepte koji nisu njihovi, jer poštuju autore kuharica, i tek ako su recepti već objavljeni negdje online, objave ih. Za sada ne primaju nove članove jer se okupljaju u njihovim privatnim stanovima, ali potiču osnivanje novih klubova! "Samo je potrebna strast prema kuharicama i netko tko će biti domaćin. Ne trebate pritom biti posebno vični u kuhanju jer se kroz praksu ipak najbolje uči", kazala je. Želja im je u budućnosti organizirati i neki veći event koji bi funkcionirao kao prošireni cookbook klub za ljude koji dijele njihovu strast.

image
NEDA BATINIć
Linker
27. travanj 2024 22:37