Autor Jovica Nikšić, inovator i, kako sam kaže, entuzijast u vinarstvu, naslovio je knjigu “Podrumarov dnevnik”. Kako se vinarstvom bavi hobistički, a osmišljanje inovacija mu je očito u krvi, jer je u dosadašnjoj karijeri osvojio brojna priznanja za nemali broj osmišljenih patenata, shvatio je da bi hobističkim vinarima poput njega dobro došao jedan praktičan priručnik kroz svakodnevne vinske obveze tijekom cijele godine.
Na jednome mjestu okupio je praktične savjete o osnovnim postupcima u podrumu, analizama vina koje bi svaki (i hobistički) vinar morao znati napraviti sam poput rada s refraktometrom ili mjerenju i doziranju sulfita, zatim o pripremi za berbu, o praćenju tijekom fermentacije i dozrijevanja, ali i o nečem nesvakidašnjem kad su u pitanju vinarski priručnici. O ocjenjivanju vina.
Pripremio je potpuni pregled većine internacionalnih metoda ocjenjivanja s priloženim praktičnim primjerima i ocjenjivačkim listićima. Sada svaki vinar može bolje razumjeti svijet vinskih natjecanja, posredno kvalitetnije pripremiti vino i u konačnici podići ukupnu kvalitetu. Osim spomenutog dio priručnika sastoji se od izrezivih tablica, kartica i stranica podrumarskih dnevnika za svakodnevno korištenje u praksi. Cijena od 199 kuna nije mala, ali promatrano kroz prizmu ulaganja u znanje, izbjegavanje grešaka u podrumu te brojne praktične alate koje nudi, nudi poštenu protuvrijednost.