Stilizirala, pripremila i fotografirala: Ana-Marija Buić
• 80 g čokolade
• 80 ml slatkog vrhnja
• 50 g preprženih i samljevenih badema
• 125 g maslaca
• 60 g šećera u prahu
• 2 veća žumanjka
• 4 žlice šlaga
• 200 g jagoda
Čokoladu narežite i stavite u zdjelicu. Kuhajte 80 ml slatkog vrhnja dok ne provri pa ga prelijte preko čokolade. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Rasporedite u četiri čaše i stavite ih u hladnjak. Mikserom tucite maslac, šecer u prahu i žumanjke dok ne dobijete glatku kremu. Zatim dodajte bademe. Rasporedite kremu u čaše. Na vrh po želji stavite malo nezaslađenog šlaga i sve pospite narezanim jagodama.
2/5
Stilizirala, pripremila i fotografirala: Ana-Marija Buić
Ovo je najklasičniji klasik, ali postoji razlog zašto je ušao u slastičarski kanon. Toliko je dobar da mu se nema što dodati, niti oduzeti.
Za tijesto:
• 160 g brašna
• 60 g šećera u prahu
• prstohvat soli
• 140 g maslaca
• 1 žumanjak
Za kremu:
• 1 l mlijeka
• 6 žumanjaka
• 6 dag šećera u prahu
• 1,5 (prepuna) žlica škrobnog brašna
• 1 vanilin šećer
• 30 g maslaca
• 500 g jagoda
Od sastojaka lagano umijesite prhko tijesto. Kalup veličine 20 x 20 cm premažite maslacem pa u njega utisnite tijesto. Vilicom u njemu napravite rupice pa ga stavite u zamrzivač na 20 minuta. Zatim ga pecite na 170 °C otprilike 25 min. Pustite ga da se ohladi. U lončiću pustite mlijeko da provri. U drugom loncu pomiješajte žumanjke, šećer u prahu, škrobno brašno i vanilin šećer. Kad mlijeko provri, maknite ga s vatre i dodavajte ga malo-pomalo, neprestano miješajući, u smjesu sa žumanjcima. Pazite da dodajete vrlo postupno da se žumanjci ne skuhaju. Sada lončić stavite na vatru, pustite da krema provri dok neprestano miješate, i kuhajte je otprilike dvije minute dok ne dobijete željenu gustoću. Kremu pustite da se potpuno ohladi i s vremena na vrijeme je promiješajte. Kad se ohladi, rasporedite je po tijestu, a po vrhu složite očišćene i narezane jagode.
3/5
Stilizirala, pripremila i fotografirala: Ana-Marija Buić
Idealna kombinacija za sve neodlučne: čokolada i cheesecake u jednom. Jagode su proljetni bonus.
Brownie dio:
• 200 g čokolade
• 150 g maslaca
• 180 g šećera u prahu
• 2 jaja
• prstohvat soli
• 100 g brašna
Cheesecake dio:
• 400 g krem sira
• 200 g svježeg sira
• 4 žlice šećera u prahu
• 1 vanilin šećer
• 2 jaja
• 400 g jagoda
Ugrijte pećnicu na 170 °C i kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Rastopite maslac i čokoladu pa im redom umiješajte sve ostale sastojke za brownie dio. Prelijte smjesu u kalup i pecite 20-ak min, dok se po vrhu ne stvori korica. U međuvremenu u zdjeli pomiješajte sve sastojke za cheesecake dio. Kad se uhvatila korica, prelijte kremu sa sirom preko čokoladnog tijesta i pecite još 30 do 35 min. Izvadite i pustite kolač da se ohladi do sobne temperature pa ga preko noći ostavite u hladnjaku. Sutradan po vrhu složite jagode.
4/5
Stilizirala, pripremila i fotografirala: Ana-Marija Buić
Ovaj put umjesto da idu u preljev, jagode idu u samu panna cottu. Nježno roza krema s okusom jagoda oduševit će mamine princeze.
• 500 ml slatkog vrhnja
• 100 ml mlijeka
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 90 g šećera u prahu
• 60 g jagoda
• 1 vrećica Instant fix želatine
U posudici zagrijte pola količine slatkog vrhnja, mlijeko i ekstrakt vanilije. Neka sasvim lagano vrije 10 minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature. Ostatak slatkog vrhnja tucite sa šećerom u prahu (ne trebate dobiti čvrst šlag, prestanite tući kad se vrhnje počne zgušnjavati). U rashlađenu mješavinu vrhnja i mlijeka lagano, stalno miješajući, dodajte instant-želatinu. Pomiješajte dvije smjese, jagode usitnite u pire i umiješajte ih u kremu pa je prelijte u čaše za posluživanje i ostavite nekoliko sati u hladnjaku.