Albino narezak, plitko roza, miris je ptičji i varira od kokošje noge do samljevene kandže. Na prvi ugriz premasno, ali s puno više okusa od prvotestiranog. Goreg okusa, ali ipak okusa. Događaju se i prva pljuvanja u salvetu jer je okus lošiji i od izgleda. Bljutav, zao, loš, rastresite strukture i ničeg pozitivnog. Zove na pranje zuba i nepca, anemično pile, ovo ni pas s maslom ne bi pojeo... Ocjena: debela nula
2/13
Još nema boje mesa u masi, ali ima par provirujućih komadića. Kao Domaći iz vatre. Okus konzumne jetrene paštete, nekima čak i tune. Jak miris kemije, najstarijeg člana žirija podsjeća na karbofix. Kiseli početak, težak završetak, ali konačno i nekakav pikantan aftertaste, iako više vuče na barut nego na feferone ili papar. Stječe se dojam da bi ga se ipak moglo pojesti ako se vratiš pred zoru mrtav pijan i u hladnjaku nema stvarno ništa. Ocjene: jedinice i dvojke
3/13
Izvana uglađen, poliran poput hrenovke, iznutra rastresit, zrnat. Boja je bolja od okusa, sluzav, sklizak, i miris i okus podsjeća na hrenovke, one pureće, sirove. Svi u čudu gledamo članicu žirija koja je priznala da jede sirove hrenovke, i zaključujemo da jedemo ostatke koji su izvirili iz hrenovki pa su ih ugurali u konzervu. Miris metalnog poklopca, intenzivan i odbojan. Lažno slan okus “kao da ližem konopac kojim se Liburnija veže za gat!”. Ocjena: jedinice i stidljive dvojke
4/13
Konačno jedan lojalan narezak - pliva u loju! Starinski, vintage okus, prve klasične bijele fleke u masi, lutamo po izletima osamdesetih, većina ispitanika gleda u nebo. Jedan kaže “da, to je mesni doručak!”. Drugima je slan, premekan, mastan. Fali robusnosti, kao da ga je neka curica stvrdnjivala. Æenama je jeziv i podsjeća na mačju hranu. Loj se topi stajanjem na sobnoj temperaturi pa kvaliteta brzo hlapi. Najtamniji dosad, gurmanski. Ocjene: dvojke i trojke
5/13
Većina članova žirija se na prvi miris i okus trgnula kao od vrele juhe, grupni lelek i odmahivanje glavama. Ima karakterističan, drugačiji okus koji je užasan, razvodnjena pašteta, tvrd na lomljenje, a onda se raspadne u tisuće komada kao da je od piljevine. Peče u grlu, mastan na nepcu, raspada se poput prekuhanog krumpira. Najgore dosad vuče na neku kemiju i zaključak je da se radi od radioaktivnih krumpira. Ocjena: jedan i pol
6/13
O bože, pa ovo ima prozirnu želatinu! Miris titanika, metalan i slan, osjeća se i ljepilo, doručak za radnike u škveru. No, na okus kreću epiteti, kompaktan, ukusan, herbalan, mami na još. Puno začina, ali kvalitetnih, pecka ali fino, kao pjenušac ili šumeća tableta. čak mu i kušačica koja je dosad dijelila same jedinice daje peticu, konačno narezak koji zaslužuje nositi etiketu “Mesni doručak”! U pripetavanju jedna članica pronalazi dvije nagradne hrskavice, novajliju u žiriju podsjeća “na Novi Zagreb osamdesetih”.
Ocjene: četiri, četiri plus
7/13
Boja ne obećava, a miris pogotovo “ne znaš gdje prestaje miris vilice a počinje meso...”. Najmetalniji miris i okus dana, poput Robocopovog tabana nakon hakla, čak do ekstremnog “kao da modra galica nagriza žljeb!”. Mekan, lužinast, pun nekih krivih kiselina i žestine, u ustima atakira na krivim mjestima. Ne, ovo nije mesni narezak, tek loša kopija, pravi doručak bi se zacrvenio da ga proba... Ocjene: dvojke i pokoja jedinica
8/13
Izgled nije loš, ima onih bijelih sitnih polja koje vraćaju u djetinjstvo, seljačka, prirodna boja... Opa, pa to pucketa u ustima, i ima pravi okus mesa!? Lagan, ne pretjerano slan, zove na još jer nema previše kemije. Pravi šarenko, volim kad je tako prošaran, a ne totalno samljeven. Kao iz nekog agroturizma, prirodan, pozitivno žilav i pikantan. Drito iz klaonice na vaš stol! Na kraju mrvicu mastan. Nakon pripetavanja - tako je dobar da bi njime i paprike punio. Za ćufte! Ne nadmoćni, ali ipak pobjednik. Uz sedmicu jedini koji zaslužuje certifikat “Mesni doručak!” Ocjene: sve petice
9/13
Ajme grozote... Što je ovo, iverica? Ma to vam je naglo smrznuta pa odmrznuta pašteta, kao neasfaltirana blatna cesta kad ugrije sunce. Piljevina, i okusom. Ikea narezak od trupaca i fosni. Definitivno neka ptica, koliko je drveno, najvjerojatnije - djetlić. Deterdženasti miris, kiselkasto i sladunjavo na kraju. “Kao da je netko samljeo dasku na kojoj se tuklo meso. Sa malo mesa.” Ocjene: nule i par jedinica (Najnježnija članica žirija samo njuši i užasnuta ne može kušati...)
10/13
O, ružnog li pačeta… Ružno, albinozno, zombijasto, odbačeno. Ali - eto finog okusa za potpuni preokret. Slan koliko treba, mrvicu prezačinjen ali ne negativno, vraća u djetinjstvo, mislim da mi je upravo tog pohala baka kad bismo na otoku ostali bez hrenovki. Iznenađujuće ukusan, korak do najboljih, podcijenjen zbog izgleda, poput Luke Modrića među narescima. Zericu agresivno pikantan u startu, ali svakako na postolju. Ocjene: četvorke (u prvoj seriji i petice, u pripetavanju i trojke)
11/13
Ovaj je bio na kvarcanju. Smećko, taman mladić, dobar na prvi pogled. Uf, vonj kao da igra za NK Metalac, idealan obrok za čeličnu pandžu. Kiseo, nekako odležan, razvlači se dok ga jedeš. Osjećaj metalnog spreja po ustima, dugo ću ga skidati… Što testiranje odmiče, to su kušači razočaraniji - prašak za suđe, zubarska ordinacija… Uglavnom, narezak wanabe, s prenaglašenom kemijskom pikantnošću na završetku.
Ocjena: minus dva
12/13
Pokisla kušačica pita “Jel’ moramo dalje”, ali nema predaje do zadnje mrvice. Opet neka metalna ptica, kao galeb iz boingova motora, pasirana sitna zrnca ne podsjećaju na meso, miris fin, ali okus po alatu i kanalizaciji (“kliješta koja si izvukao iz šahta”): vuče na pokislu kokoš u škripcu, slano mokro perje u nosu i haribast, gumeni otpor u ustima… Ocjene: većinom nule, ali i dvije dvojke
13/13
Žene se vesele kraju, muškarci tužni nabadaju bolje primjerke. Blijeda boja između paštete i parizera, dimno drven neugodan miris “zapaljeni poljski zahod”. Grudasta struktura koja ostavlja dugotrajnu trpkost na nepcu. Parizer tretiran kao pršut, ostavljen da visi kraj vatrice u neuglednoj šupi ali ne zaslužuje da postane prava podriguša. Za izbjegavanje. Ocjena: aritmetička jedinica.