350 g tjestenine
150 g cherry rajčica
150 g sitnih šampinjona
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
l stručak vlasca
1 žlica sjeckanog peršina
sol i papar
maslinovo ulje
Skuhajte tjesteninu al dente u slanoj vodi, procijedite je i ostavite sa strane. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Očistite i nasjeckajte češnjak. Očistite šampinjone. Ako su maleni ostavite ih cijele, a veće prerežite na pola ili nekoliko kriška. Operite cherry rajčice. Na maslinovom ulju distajte luk dok ne postane mekan, dodajte češnjak, pa kad zamiriši, dodajte šampinjone i cherry rajčice. Dinstajte dok cherry rajčice ne postanu mekane. Posolite, popaprite. Umiješajte tjesteninu. Operite, dobro ocijedite i nasjeckajte vlasac pa jelo začinite sjeckanim vlascem i sjeckanim peršinovim lišćem. Ako je potrebno, dodajte začinite solju. Savjet: ako volite ljutkasto, jelo možete začiniti i mljevenom čili papričicom, a ukusno je i posipano s malo parmezana.
2/6
1 crvena paprika
1 krastavac
250 g neke mlade zelene salate
1 konzerva kukuruza
2 filea pilećih prsa
sol l papar
maslinovo ulje
jabučni ocat
režanj češnjaka
1 stručak vlasca
1 žlica sjeckanih listića peršina
Sa filea maknite sve žilice, pa ga uzdužno prerežite - tako ćete dobiti tanji odrezak. Posolite ga pa ga prepržite na grill tavici. Stavite ga sa strane. Operite i narežite krastavac. Ocijedite kukuruz iz konzerve, operite mladu salatu i dobro je ocijedite. Papriku očistite, maknite koštice i sve bijele dijelove pa je narežite na trakice. Pileće odreske narežite na kockice. U maloj posudici pomiješajte 2 žlice maslinovog ulja i 1 žlicu jabučnog octa, posolite i popaprite. Najbolje bi bilo miješati pjenjačom da dobijete emulziju. Pomiješajte sve sastojke zajedno s mesom pa prelijte emulzijom od ulja i octa. Ako je potrebno, dodatno začiniti solju i paprom, posipajte sjeckanim listićima peršina i sjeckanim vlascem.
3/6
700 g mladog špinata
1,5 šalica riže
sol l papar
4 jaja
maslinovo ulje
2 režnja češnjaka
Špinat očistite. Sitno nasjeckajte češnjak pa ga stavite na tavicu nauljenu maslinovim uljem. Dodajte špinat i miješajte dok listovi ne uvenu. Ostavite ga sa strane u dubljoj posudici. U slanoj vodi skuhajte rižu. Ocijedite ju. Pomiješajte rižu i špinat. Nauljite dno vatrostalne posude. Od riže i špinata dlanovima formirajte krugove tako da ih malo potisnete da iscijedite višak vode. Moraju nastati
hrpice nalik na popečke. Ugrijte pećnicu na 220 °C. Pričekajte da se pećnice dobro zagrije, pa na svaki “popečak” izlijte jaje. Stavite odmah sve zajedno u pećnicu da se bjelanjak i žumanjak malo stisnu. Kad je jelo gotovo, jaja posolite i popaprite. Poslužite toplo. Savjet: jelo možete napraviti i sa listovima mlade blitve, ali tada odvojite peteljke. Listove morate blanširati jer su tvrđi od špinata i malo ih, prije formiranja tortica sasjeckajte da se bolje pomiješaju s rižom.
4/6
250 g tjestenine (penna)
2 konzerve tunjevine u salamuri
2 režnja češnjaka
1 žlica sjeckanih listića peršina
200 g mahuna (može i zamrznutih)
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice kvasine
sol
papar
U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Pazite da je ne prekuhate jer će još dodatno od salate upiti tekućinu i ostati mljackava. Ocijedite je i ostavite sa strane. Ako upotrebljavate svježe mahune, očistite ih i narežite na manje komadiće. Skuhajte mahune u slanoj vodi, ocijedite ih. Tunjevinu natrgajte vilicom. U posudicu stavite maslinovo ulje, kvasinu i malo slamure od tunjevine. Posolite, popaprite i miješajte s vilicom dok ne dobijete emulziju. Pomiješajte tjesteninu, mahune i tunjevinu pa sve zajedno prelijte dobivenom emulzijom. Prije posluživanja salatu posipajte sjeckanim listićima peršina.
Savjet: ako želite, u salatu možete dodati i neko drugo povrće, npr. cvjetiće
brokule, grašak ili kukuruz šećerac.
5/6
4 teleća odreska
2 žlice oštrog brašna
250 ml vrhnja za kuhanje
sol l papar
prstohvat mažurana
l 2 listića lovora
1-2 žlice konjaka
zeleni papar u salamuri
2 velike mrkve
2 krumpira
Mrkvu očistite i stavite je kuhati. Krumpire kuhajte u kori. Odreske odrežite od žilica i dobro istucite. Začinite ih solju, paprom i s malo mažurana. S jedne strane ih uvaljajte u brašno pa ih pržite na ulju (najprije pobrašnjenu stranu) dok ne dobiju zlatnožutu boju. Poredajte ih na pladanj. Na ostatak masnoće stavite žlicu ispranog papra, malo promiješajte, a potom dodajte vrhnje za kuhanje. Pirjajte dok se malo ne zgusne i na kraju dodajte konjak. Pustite da još jednom provri. Umak prelijte preko odrezaka. Mrkvu razrežite, a krumpir prepolovite i poslužite ih uz odreske. Savjet: ako želite, umjesto mrkve i krumpira uz jelo poslužite rižu ili pire krumpir preko kojeg prelijte umak od papra.
6/6
300 g junećeg mesa
2 veće mrkve
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
2 šalice riže
250 ml temeljca
sol l papar
masnoća za dinstanje
S mesa maknite sve žilice pa ga na kockice. Posolite ga. Na tavici zagrijte masnoću, pa preržite kockice mesa miješajući, tako da se termički obrade sa svih strana. Izvadite i ostavite na toplom.Očistite luk i nasjeckajte ga. Očistite češnjak i sitno ga nasjeckajte. Ogulite mrkvu i narežite je na vrlo tanke tapiće ili je grubo naribajte. Na masnoći na kojoj ste pržili kockice mesa preržite luk dok ne postane zlatnožut. Dodajte češnjak, pa kad zamiriši, dodajte natrag kockice mesa. Na luk i češnjak dodajte rižu, promiješajte, ostavite na laganoj vatri da malo upije masnoću, pa zalijte temeljcem, dodajte meso i mrkvu. Kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući i dolijevajući temeljca koliko će riža upiti. Pazite da vam riže na zagori. Na kraju posolite i popaprite prema ukusu.