pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Čokolada uvijek mora biti temperirana inače pod utjecajem bilo kakvih promjena u vlazi ili temperaturi mijenja svoju strukturu...
2/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Pripremite sirup od 1 kg šećera i 600 g vode. Zagrijte smjesu i u još topli sirup dodajte naranče. Ostavite naranče dobro prekrivene u sirupu 24 sata. Drugi dan izvadite naranče i u postojeći sirup dodajte dodatnih 100 g šećera te zagrijte. Vratite naranče u topli sirup i ponovno ih ostavite u sirupu 24 sati. Postupak se ponavlja 12 dana, a svakog dana se sirupu dodaje dodatnih 100 g šećera. Zadnji dan u sirup dodamo i 20 g glukoze te ostavimo naranče u smjesi još 4 dana. Naranče ocijedimo iz sirupa i umačemo u tempeririranu tamnu čokoladu.
3/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
4/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Tako pripremljene naranče umočite u čokoladu i pričekajte da se čokolada na njima malo stvrdne. Preporučamo malo tamniju čokoladu iznad 60%, ali vi odaberite po vašem ukusu..
5/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
6/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Zagrijte 20 g glukoze i kada zavrije dodajte postupno190 g šećera. Zaustavljamo karamelizaciju dodajući 50 g maslaca, te nakon toga dobro zagrijano vrhnje (190 g). Kuhamo dok smjesa ne dostigne 118°C te nakon toga izlijemo u plitku posudu sa svih strana obloženu pekarskim papirom. Ostavimo preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan režemo i umačemo u temperirnu tamnu cokoladu. Ukrasimo s cvijetom soli. Po želji možemo na karamel dodati i sloj od bijele cokolade. 600 g nasjeckane bijele čokolade prelijemo s 200 g toplog vrhnja i pomiješamo. Izlijemo na karamel i režemo kada se sloj s čokoladom dobro stisne. Umačemo u temperiranu čokoladu tako da nam je sloj s bijelom čokoladom na dnu.
7/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Isjeckati na komadiće 300 g bijele čokolade. Zagrijati do vrenja 100 g vrhnja, ostaviti da se malo ohladi te preliti postupno, dobro miješajući preko čokolade. Dodati nasjeckane pistacije i ostaviti na hladnom preko noći. Izvaditi iz hladnjaka, ostaviti da smjesa omekša te formirati kuglice. Kuglice prekrivamo temperiranom bijelom čokoladom i odmah uvaljamo u nasjeckane pistacije.
8/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
9/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Napraviti košuljice od tamne čokolade u kalupu (obavezno temperirati čokoladu) ili kupiti gotove truffle kuglice od tamne čokolade. Za punjenje od maline rastopite 35 g glukoze i kada zavrije postupno dodavati šećer (85 g ) koji karameliziramo do svijetlo žute boje. Dodajemo 60 g na sobnoj temperaturi omekšanog maslaca i na kraju 300 g prethodno zagrijanog pirea od malina. Kada se smjesa malo ohladi postupno ju dodajemo u sitno isjeckane komadiće bijele čokolade (300g). Ostaviti da se ohladi do 30°C te napuniti pripremljene košuljice. Ostaviti napunjeno preko noći na hladnom mjestu, optimalno 16-18°C, te prekriti temperiranom tamnom čokoladom.
10/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Isjeckati na komadiće 280 g mliječne čokolade. Zagrijati do vrenja 100 g vrhnja, ostaviti da se malo ohladi te preliti postupno, dobro miješajući preko čokolade. Kada se smjesa ohladi, dodati u smjesu nasjeckane lješnjake ili 20 g omekšanog maslaca za kremastiji okus. Ostaviti na hladnom preko noći. Izvaditi iz frižidera, ostaviti da smjesa omekša te formirati kuglice. Kuglice prekrivamo temperiranom mliječnom čokoladom i odmah uvaljamo u nasjeckane lješnjake.
11/11
pripremila: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Isjeckati na komadiće mliječnu i tamnu čokoladu, ukupno 450 g. Zagrijati do vrenja 200 g vrhnja i 35 g meda, ostaviti da se malo ohladi, dodati cimet u prahu prema vlastitom ukusu. Preliti postupno, dobro miješajući preko čokolade. Kada se smjesa ohladi dodati 35 g omekšanog maslaca. Ostaviti na hladnom preko noći. Izvaditi iz frižidera, ostaviti da smjesa omekša te formirati kuglice. Kuglice prekrivamo temperiranom tamnom čokoladom i odmah uvaljamo u smjesu cimeta i šećera u prahu.