pripremila: Mateja Domitrović
snima: Biljana Gaurina
• 1/2 kg raštike
• 30 dag ječma
• 20 dag pancete
• 2 žlice pasirane rajčice
• sol
• papar
• 1 glavica luka
• 1 žlica masti
Na masti propirjati luk i pancetu, a raštiku prokuhati, narezati na rezance i dodati luku. Jecam prokuhati, ocijediti i pridružiti raštiki. Podliti temeljcem, dodati pasiranu rajčicu i završiti kuhanje.
2/7
pripremila: Mateja Domitrović
snima: Biljana Gaurina
Pazite da ne prekuhate raštiku jer će postati gorka i izgubiti hranjive tvari
3/7
pripremila: Mateja Domitrović
snima: Biljana Gaurina
Prilikom kupnje birajte raštiku s čvrstim listovima koji su jarkozelene boje - žuti i smeđi listovi nisu dobri za jelo.
4/7
pripremila: Mateja Domitrović
snima: Biljana Gaurina
Za 4 osobe:
• 1/2 kg janjećeg mišića
• 30 dag špinata
• 30 dag biža (graška)
• 1 luk
• 3 češnja češnjaka
• 1 žlica crvene paprike
• sol
• papar
• 1 velika žlica maslinova ulja
• sitno kosani peršin
Na maslinovu ulju propirjati luk i meso narezano na kockice, dodavajući janjeći temeljac. Kad meso omekša, dodati biže i špinat te mljevenu papriku i još malo prokuhati, dodajući prema potrebi sol i papar. Češnjak se dodaje prema želji kod pirjanja ali nije nužan.
5/7
pripremila: Mateja Domitrović
snima: Biljana Gaurina
Savjet: rižu nikada ne kuhajte odvojeno od sastojaka već je najprije glazirajte na masnoći, a potom tekućinu dodavajte postepeno - kako je riža upija
• 3 male šalice arborio riže
• 1 l povrtnog temeljca
• 2 šake divljeg radiča
• 1 mala žlica kurkume
• sol • papar
Na maslinovu ulju propirjati poriluk te dodati rižu i lagano nastaviti pirjanje dodavajući temeljac koji mora biti vruć. Pred kraj pirjanja dodati nasjeckani radič, kurkumu, sol i papar. Kad je riža skuhana al dente, skinuti je s vatre i dodati malu žličicu maslaca. Poklopiti i pustiti nekoliko minuta da se svi sastojci lijepo spoje.
6/7
pripremila: Mateja Domitrović
snima: Biljana Gaurina
• 30 dag mladog crvenog špinata
• 10 dag sira škripavca
• 2 male žličice poprženih pinjola
• kriške klementine
Za dresing:
• sok od jedne klementine
• 1 žlica maslinova ulja
• sol
• papar
Oguliti klementinu, oprati špinat te narezati škripavac. Iscijediti sok od jedne klementine, a koru ako je nešpricana nemojte baciti već je dodajte u kuhano vino ili čaj. Pomiješajte sastojke za dresing. U zdjelu staviti špinat, klementine, škripavac i pinjole pa preliti sir i povrće pripremljenim dresingom. Nježno promiješati.
7/7
pripremila: Mateja Domitrović
snima: Biljana Gaurina
Za 4 osobe:
• 1/2 kg mišancije
• 2 mrkve
• 1 poriluk
• 2 češnja češnjaka
• 1 kriška celera, sol, papar
Postupak:
Mišanciju dobro očistiti i oprati te prokuhati u slanoj vodi. Korjenasto povrće oprati, očistiti i skuhati. Sjediniti mišanciju i povrće te uz malo vode od kuhanja izblendati. Vratiti na vatru i još sve skupa prokuhati. Dodati još soli, papra i žlicu maslinova ulja te zaklopiti i skinuti s vatre.