600 g špinata
200 g gorgonzole
2 krumpira
1 luk
češanj češnjaka
maslinovo ulje
1,5 dl slatkog vrhnja
žlica pinjola
sol l papar
svježi bosiljak
Na maslinovu ulju prodinstajte sitno sjeckani luk. Dodajte na kockice narezan krumpir i češnjak pa ulijte jednu litru vode ili temeljca. Kada je krumpir omekšao, dodajte očišćeni i oprani špinat i pustite koju minutu da povene. Juhu izradite štapnim mikserom ili u blenderu, posolite, popaprite, dodajte slatko vrhnje i na komadiće iskidanu gorgonzolu, a dio gorgonzole ostavite za serviranje. Pustite neka se kuha još koju minutu da se sir otopi pa servirajte u zdjelice sa svježim listićima bosiljka, pinjolima i preostalim komadićima gorgonzole.
Savjet: dio gorgonzole možete zapeći na kruhu s maslinjakom i poslužiti kao bruschettu uz juhu.
2/6
500 g pilećih prsa
250 g penna ili rigatona
500 g smeđih šampinjona ili bukovača
2 dl slatkog vrhnja
1 mozzarella l peršin l timijan
2 češnja češnjaka l sol l papar
žlica sjckanih lješnjaka ili badema
maslac
maslinovo ulje
Pileća prsa posolite, popaprite, prelijte maslinovim uljem i pospite timijanom. Gljive očistite pa ih isjecite na ne pretanke komade. U tavi otopite maslac pa na njemu prodinstajte gljive sa češnjakom i peršinom, a kada ispari sva tekućina, posolite ih i popaprite, dodajte slatko vrhnje i pustite još koju minutu. U drugoj tavi ispecite na maslinovom ulju pileća prsa. Skuhajte tjesteninu pa je pomiješajte s gljivama i lješnjacima. Tjesteninu stavite u posudu, poslažite mozzarellu i pileća prsa. Zapecite u pećnici na 180 stupnjeva. Poslužite uz zelenu salatu.
3/6
400 g sitnog bijelog graha
1 par dimljenih kobasica
250 g cherry rajčica
1 manji luk ili 2 mlada luka
peršinov list
vinski ili jabučni ocat
maslinovo i bučino ulje
sol i papar
Grah namočite preko noći pa ga kuhajte dok ne omekša, oko sat vremena. Ako nemate vremena i niste namočili grah, upotrijebite onaj iz konzerve. Kobasice ispecite na malo masnoće na tavi ili u posudi za pečenje u pećnici na 200 stupnjeva. Kada se ohlade, narežite ih na tanje kolutiće. Cherry rajčice narežite na polovice, a luk na sitne komadiće ili na kolutiće ako koristite mladi (iskoristite i zeleni dio). U zdjelu stavite ocijeđeni grah, narezanu kobasicu, cherry rajčice, luk, nasjeckani peršinov list i začinite solju, paprom, octom , maslinovim i bučinim uljem. Jedite uz komad kukuruznog kruha ili pogaču.
Savjet: luk možete ispeći u pećnici s kobasicama.
4/6
500 g srdela
300 g cherry rajčica
peršinov list
200 g rikule
bijeli kruh
sol
brašno
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
limunov sok
Očistite srdele, operite ih i ocijedite. Rajčice stavite u posudu za pečenje na papir za pečenje, pospite ih šećerom u prahu i pecite na 200 stupnjeva 15 minuta (pazite da ne izgore jer će biti gorke). Srdele uvaljajte u brašno i ispecite u vrućem ulju pa ocijedite na papirnatom ubrusu. Kruh narežite na šnite pa ih prepržite na grill tavi, na svaku šnitu složite po dvije-tri srdele i koju cherry rajčicu, pospite sve krupnom solju, nasjeckanim peršinovim listom i pokapajte maslinovim uljem. Poslužite u salatu od rikule, koju začinite solju, limunovim sokom i maslinovim uljem.
Savjet: rikulu možete složiti na kruh pa na nju poslagati rajčicu i srdele.
5/6
250 g tjestenine u obliku školjki
250 g ricotta sira
1 veći batat
nekoliko listića kadulje
malo muškatnog oraščića
maslac
sol
papar
Ogulite, narežite i skuhajte batat pa napravite pire. Pomiješajte pire od batata s ricottom, dodajte sol, malo papra, muškatni oraščić i izmiješajte u jednoličnu smjesu. Tjesteninu skuhajte al dente. Ocijedite školjkice i napunite ih pripremljenom smjesom sira i batata. Posudu za pečenje namažite maslacem pa poslažite punjene školjkice, pokapajte sve maslinovim uljem i pospite listićima svježe kadulje pa zapecite petnaestak minuta u pećnici na 180 do 200 stupnjeva.
Savjet: ako vam se školjkice ne daju puniti možete ih samo izmiješati sa smjesom od sira, , poslagati komadiće maslaca i kadulju te zapeći.
6/6
3-4 poriluka
300 g prokulica
3 krumpira
1 mrkva
1 češanj češnjaka
150 g mesnatog špeka
sol
papar
mast
Na masti popržite na trakice narezani špek, dodajte potom dobro oprani i narezani poriluk, nasjeckanu mrkvu, krumpir i prokulice, koje prepolovite ako su velike. Nalijte vode ili temeljca da prekrije sve sastojke, gustoću odredite sami. Nasjeckajte i češnjak i dodajte u varivo. Neka se sve skupa kuha oko dvadesetak minuta dok povrće ne omekša. Ako želite, dio krumpira i povrća izvadite pa u posebnoj posudi izradite štapnim mikserom i vratite u lonac. Posolite i popaprite. Jedite uz raženi kruh.
Savjet: u varivo možete dodati i kuhana dimljena rebra i/ili kuhane dimljene kobasice, a krumpir možete zamijeniti ječmom. U varivo možete dodati i malo pirea ili soka od rajčice.