Festival najboljih hrvatskih vina i najboljeg od mediteranske kuhinje

Puna dva dana u Splitu će se moći kušati vina ponajboljih hrvatskih vinara te kušati jela koja će u šest splitskih restorana pripremati vrhunski chefovi

piše: Mateja Domitrović

Krajem travnja, točnije 24. i 25. travnja drugi će se put u Splitu održati šesti Dalmacija Wine Expo. Jedan od najznačajnijih i najboljih vinskih festivala u nas ugostit će i ove godine brojne izlagače; vinare, proizvođače maslinova ulja i raznih delikatesa, ugostitelje, sjajne kuhare, predavače, ali i sve one koji žele uživati u dobrom vinu i otkriti što se novo i zanimljivo događa na našoj enogastro sceni. Festival se održava u hotelu Radisson Blu , no osim izložbenog dijela gdje će posjetitelji moći kušati vina tijekom oba dana održat će se razne radionice i predavanja .

Organizatori su se prilagodili i poslovnim posjetiteljima (naglasak je na HoReCa posjetiteljima, ugostiteljima, sommelierima, chefovima, vinotekama, buyerima u trgovačkim lancima) pa je tako prvog dana u vremenu od 11 do 15 sati festival otvoren samo za njih. Tako će u miru moći razgovarati s vinarima i kušati vina. Da se za Dalmaciju Wine Expo zna i nadaleko čuje potvrđuje i dolazak Jennifer Docherty iz Libertyja, glavne buyerice jednog od tri najjača britanska distributera za HoReCu. Festival prati i projekt “Zvijezde kuhaju”. Naime, u šest splitskih restorana – Kadeni, Adriatic Graši, Zrnu Soli, hotelu Radisson Blu, Bokeriji i Paradigmi – kuhat će vrhunski chefovi, a večere se rezerviraju u samim restoranima. Cilj je omogućiti gostima neka nova gastro iznenađenja po prihvatljivim cijenama.

Chefovi u akciji

Restoran Zrno Soli udružit će snage s restoranom Vagabundo iz Bola na Braču i pripremiti jela koja će se sljubljivati s najboljim hrvatskim vinima i maslinovim uljima. Meni nosi ime “7 smrtnih grijeha”, a sjajna ekipa, koju predvode Vinko Vice Marinković iz Vagabunda te Marko i Ivo Vrdoljak iz Zrna soli s timom iz kuhinje, Majdom, Tomom, Marjanom, Matejem, Meri i Magdalenom, garantira odlazak u raj. U Paradigmi, restoranu koji je član udruge Jeunes Restauraters d’Europe, odlučili su se za proljetni degustacijski jelovnik koji će pratiti vina autohtonih mediteranskih sorti. Što je sve smislio mladi chef i ekspert mediteranske kuhinje Ante Udovičić, morat ćete provjeriti na licu mjesta, no s obzirom na njegovo znanje (educirao se u Francuskoj te stažirao i u jednom od restorana slavnog Paula Bocusea u Lyonu) prognoziramo nezaboravno iskustvo.

Mediteranska priča

Restoran i wine bar Bokeria spoj je mediteranskog restorana i moderne taverne pa su i jela na taj način koncipirana. Ovdje se ne jedu mali zalogaji posluženi na prevelikim tanjurima, tu se jede po domaći pa je i njihova filozofija i ideja vodilja ponuditi gostu jela Cucine povere iliti siromašne, ali nadasve ukusne kuhinje. Tu chefuju Ramon Ortigosa i Luciana Russo. Da će biti zanimljivo vidljivo je i iz ovo malo informacija, pa ako i niste blizu Splita vrijedi potegnuti bar na jedan dan i okusiti dio ove izvanredne priče o vinima i dobroj hrani

/ CROPIX
Split, 200814. Wine bar i restoran Bokeria. Foto: Vojko Basic / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:04