Epopeja istarskim gastroikonama

Istarski klasici već stoljećima ubiru svoje poklonike, od rimskih imperatora do današnjih šmekera

piše: Rene Bakalović

Danas je Hrvatska vrlo privlačna eno-gastro destinacija. Za taj su prestižan status ponajprije zaslužni Istrani. Početkom devedesetih godina grupa vizionara načinila je svojevrsnu inventuru gastronomskih atrakcija ovog najsjevernijeg mediteranskog poluotoka. Istarska malvazija i teran, biska, ruda i medica, sortna maslinova ulja, tartufi bijeli i crni, limske kamenice, pljukanci i fuži, maneštra i jota, fritaje i žgvacet, istarski podolac poznatiji kao boškarin, istarski pršut, ombolo i kobasice…Samo nabrajanje autohtonih i autentičnih gastroikona poticalo je samopouzdanje. Bogato nasljeđe modernizirano je na najbolji mogući način.Pomno vrednovanje baštine dovelo je do važnih spoznaja. Istra je tisućljećima imala vrlo osobit status od drevnih šmekera do danas. Mitovi i legende čine znanstvenu spoznaju slikovitijom i zanimljivijom. Priče o grčkim moreplovcima koji pronose antičku civilizaciju šireći vinovu lozu govore o tome kako su i oni odabrali Istru za iznimnu enološku destinaciju.

/ Getty Images/iStockphoto
Vineyard at sunset

Na internacionalnim festivalima i u specijaliziranim trgovinama globalnih metropola vina, rakije, ulja, tartufate i slični proizvodi slali su poruku da se u istarskim delikatesama može uživati posvuda, no nigdje tako kao u Istri. Mali arhipelazi poput Brijuna, obala poput Kamenjaka na samom vrhu Istre, veličanstvena arheologija koja je i danas živa posvuda u Istri, u Puli, Poreču, Rovinju, Motovunu, sve je to okruženje velikog uprizorenja regionalne gastronomije. Od malih seoskih oštarija do luksuznih restorana, od dobro osmišljenih kušanja u vinarijama do ekskluzivnih tematskih večera posvećenih tartufima ili boškarinu, i istarsko je ugostiteljstvo postalo pojam poduzetništva koje na najbolji način koristi blagodati neposrednog okruženja. Sve što vam nudimo uzgojeno je tu oko kuće, čuveni je slogan na kojemu je narasla scena modernog seoskog turizma, opet najprije u Istri, potom i u cijeloj Hrvatskoj. I vinske ceste i ciljani vinski turizam koji je na njima iznikao sustavno su razvijane u Istri, a koncept je toliko dobar da su se na njega ugledali i moderni hercegovački vinari. Spoj mediteranskog izobilja koje dolazi s mora i gorštačke osebujne gastronomije koja se spušta sve od Čičarije do obale danas se predstavlja kao ujedinjeno dvojstvo mare i monti, mora i bregova.Toscana je nekada bila nedostižan uzor, danas se znalci slažu kako među najprivlačnijim regijama Europe Istra spada u sam vrh, osobito kada je gastronomija važan kriterij vrednovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:51