snima: Mario Kučera
Od dunja možete napraviti kompot ili džem s malo šećera i limunova soka. Taj džem obavezno služite uz dobar komad sira s orasima i čašom bijelog vina.
Ali vi ovo čitate zbog preukusne pite s dunjama! A za nju će vam trebati:
Za tijesto:
- 4 žumanjka
- 125 g maslaca
- 1 vanilin šećer (burbon)
- 50 g šećera
- 250 g oštrog brašna
- prstohvat soli
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto.
Za nadjev:
- 4 veće dunje
- 4 žlice meda
- limunova korica
- malo cimeta, pimenta i đumbira
- 2 žlice maslaca
- malo vode
Narežite dunje na komadiće te ih prokuhajte da malo omekšaju. Ocijeđene dunje pomiješajte s medom, dodajte malo maslaca te nadjev rasporedite po razvaljanom tijestu. Pecite 20 minuta na 200 °C.
Dobar tek!