Doručkujte kao kraljevi!

egg benedict on wood background
Jaja Benedikt za stvarno posebno dobro jutro!

Trebati će vam:

• 4 jaja

• 4 kriške kuhane šunke (ili špeka)

• 4 kriške bijelog kruha

• umak holandez

• 1 lovorov list

• 5 klinčića

• 5 zrna crnog papra

• 5 g šećera

• 10 g maslaca

• 125 ml octa

• 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

egg benedict

Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.

Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat. Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.

U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta). Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.

Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka pa posipite omiljenim začinom (sjeckanim vlascem ili bosiljkom) i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:01