Trebati će vam:
• 4 jaja
• 4 kriške kuhane šunke (ili špeka)
• 4 kriške bijelog kruha
• umak holandez
• 1 lovorov list
• 5 klinčića
• 5 zrna crnog papra
• 5 g šećera
• 10 g maslaca
• 125 ml octa
• 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka
Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.
Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat. Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja.
U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta). Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.
Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka pa posipite omiljenim začinom (sjeckanim vlascem ili bosiljkom) i poslužite.