STRUČNO OBJAŠNJENO

Znate li da nikada ne biste trebali jesti hranu iz udubljenih limenki? Evo i zašto

Set of raw cereals, grains, pasta and canned food on the table.

 /SHUTTERSTOCK

Nije tajna da su bezbrojne kuhinjske namirnice pakirane u limenke - bilo da se radi o zapečenom grahu, tuni ili narescima. No, jedna influencerica sada je šokirao internet, nakon što je izjavio da bi se svi trebali kloniti posuda koje izgledaju malo udubljeno.

Kreatorica Ashlea Nichole predstavila je četiri konzerve juhe od rajčice koje su očito pretrpjele udarce na putu do njezine kuće. Otvorivši ih, otkrila je zašto će otići ravno u kantu i to podijelila sa svojim tisućama pratitelja.

"Ako ste se ikada zapitali zašto kažu ‘nemojte koristiti udubljene limenke‘, evo zašto", objavila je na TikToku (@ashlea_nichole). "Otvorite ju i možete vidjeti promjenu boje unutra... izgleda kao pukotina u limenci, a unutarnja obloga se ljušti u juhu što nije dobro."

Njezina objava ubrzo je naišla na tisuće komentara, a mnogi su korisnici bili zbunjeni utjecajem koji to može imati.

Je li to zapravo istina zapitali su se na popularnom portalu Mirror? Stoga su se obratili stručnjaku. Dr. Lawrence Cunningham, medicinski stručnjak iz UK Care Guide-a, kaže da iako ove tvrdnje nisu neutemeljene, postoji mnogo nepotrebnog izazivanja straha na internetu.

"Udubljene limenke mogu potencijalno ugroziti brtvljenje i unijeti bakterije u hranu, što dovodi do bolesti koje se prenose hranom. Međutim, nisu sva udubljenja razlog za uzbunu. Malo udubljenje na bočnoj strani limenke koje ne utječe na brtvljenje ili uzrokuje izbočenje limenke obično ne predstavlja zdravstveni rizik"- rekao je.

Dr. Cunningham objašnjava da bi potrošači trebali biti oprezniji od većih udubljenja koja utječu na strukturu limenke. Mikro prijelomi uzrokovani time povremeno dopuštaju bakterijama da uđu duž šavova što bi moglo uzrokovati botulizam ako ih konzumirate.U svjetlu ovih informacija, potrošači bi trebali biti posebno oprezni kada se bave konzerviranom hranom bilo koje vrste, dodaje dr. Cunningham, tvrdeći da svaka konzerva sa značajnim udubljenjem jednostavno nije vrijedna rizika.

"Prvo provjerite limenku prije kupnje. Izbjegavajte limenke koje su udubljene, posebno duboke ili oštre, natečene ili cure", rekao je. "Iako se može činiti rasipnim, ne može se jamčiti sigurnost hrane ako je integritet limenke upitan. Za manja udubljenja, ako se limenka i dalje čini zatvorenom, a hrana iznutra ne pokazuje znakove kvarenja nakon otvaranja, općenito je sigurna za konzumaciju. Međutim, uvijek prosuđujte i budite oprezni. Ako ste u nedoumici, najbolje je izbjeći rizik i odbaciti limenku. Zapamtite, sigurnost hrane uvijek bi trebala biti na prvom mjestu kako biste spriječili bilo kakve zdravstvene rizike."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:52