Recikliranje je IN

Mate i Zvonka Mustapić iz brenda Marangunija

Njihov moto je - recikliraj, preradi i ponovno upotrijebi

Zapazili smo ih kada smo bili na otvorenju dućana Svijet okusa, koji se u lipnju otvorio u prolazu Lovački rog u zagrebačkoj Ilici. Dućan je presladak,ima ukusne namirnice iz svih dijelova svijeta, začine i šarmantni pribor za kuhanje jela, no mi smo najviše zapazili samo uređenje. Jednostavno, a opet tako drugačije.

Low cost, a pritom izrazito elegantno. I šarmantno. Kada smo upitali tko je zadužen za izgled dućana, odgovorili su nam – bračni par Mustapić. Nismo čekali ni sekunde i odmah smo ih krenuli potražiti. Za dva dana već smo imali dogovoren sastanak u njihovu stanu u istočnom dijelu grada.

Moramo naglasiti kako se uvijek iznova iznenadimo kako se velika kreativnost krije iza na prvi pogled sasvim običnih ljudi i života. Naime, Mate i Zvonka Mustapić su zaposleni u velikim kompanijima, a većinu svog slobodnog vremena posvećuju svojoj kćeri Željki. No, oboje imaju strastveni hobi – obnavljanje starih predmeta.

-Naš moto je recycle, refurbish & reuse iliti reciklirati, preraditi i ponovno upotrijebiti. Ekološki smo osviješteni i uživamo u obnovi predmeta za koje bi mnogi rekli da trebaju završiti u smeću, ali mi to ne damo, nego pažljivo i s puno ljubavi radimo na njima kako bismo im udahnuli novi sjaj i život te pritom tako ostavili neki svoj pečat – priča Mate Mustapić, koji kaže kako nema pojma odakle njemu i supruzi talent za nešto takvo..

– Pretpostavljam da se čovjek s talentom jednostavno rodi, to ili imaš ili nemaš. Prije nekoliko godina radio sam u jednoj tvrtki koja se bavila izradom i prodajom namještaja (pozdrav teti Zlati :)), pa sam tako stekao iskustvo obrade drveta, a supruga Zvonka, unatoč tome što je završila građevinski fakultet, i dalje čezne za arhitekturom i dizajnom, pa nam je ovaj zajednički hobi ispušni ventil i osobno zadovoljstvo – objašnjava Mate.

Odnedavno njihov rad možete pratitit na Facebooku, gdje su otvorili stranicu pod imenom Marangunija. – Priča je krenula sasvim spontano. Kako smo stalno nešto izrađivali, popravljali i pituaravali, naši su nas prijatelji potaknuli da otvorimo Facebook profil gdje bismo mogli predstaviti svoje radove.

Za ime smo imali više ideja, ali Marangunija nam se najviše svidjela jer je i sam naziv malo zastario, a zapravo u prijevodu s dalmatinskog znači stolarska radionica. I da… to nije ime nikakvog tropskog voća, kako je to mislila naša prijateljica – smije se Mate i prisjeća se kako je prva stvar koju su on i supruga Zvonka izradili stol za njihovu Željku, koja je tada imala otprilike godinu dana.

Naime, pokušavali su je odviknuti od pelena, pa su joj trebali stvoriti dodatnu zanimaciju za opuštanje na tuti. I funkcioniralo je… – Poslije toga smo joj napravili još par stolova, doduše više ne za tutu, kuhinju za igranje, obnovili smo staru kuhinju i spavaću sobu u našoj obiteljskoj kući u Imotskoj krajini, za prijatelje smo izradili nekoliko stolova od paleta, izradili smo interijer dućana Svijet okusa – nabrajaju i dodaju kako od Marangunije očekuju da im ostane “ispušni ventil”, dobra zabava i da ih inspirira na hrpu novih ideja. – O budućnosti ne razmišljamo previše, vrijeme će pokazati svoje – zaključuje mladi par.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 16:58