NAJBOLJA JE ‘NA LEŠO‘

Vrijeme je za sadnju severine, nove hit sorte u povrtnjaku

 /SHUTTERSTOCK

Nova hit-sorta krumpira, koja se već masovno proširila u Bosni i Hercegovini, a polako postaje sve popularnija i u Hrvatskoj zove se - severina. I ne, nije ime dobila po istoimenoj popularnoj pjevačici, nego ju je tako nazvala obitelj Konst kada je 2019. po prvi puta uzgojena na njihovom imanju u Nizozemskoj. Severina je otad prešla mnoge granice pa i Hrvatsku, jer se već sadi u Međimurju, najpoznatijoj domaćoj regiji po uzgoju ovog korjenastog povrća.

image
/SHUTTERSTOCK

S vremenom postaje sve popularnija i među vrtlarima hobistima. Riječ je o ranoj sorti mladog krumpira koji daje visoke prinose, a velika prednost mu je što je otporan na proljetne mrazove i bolesti, posebno na običnu krastavost, plamenjaču i trulež gomolja.

image
/SHUTTERSTOCK

Meso i pokožica gomolja su žute boje, dok je gomolj izduljeno-ovalnog oblika. Severina pripada skupini ranih sorti krumpira, namijenjenih potrošnji u svježem stanju. Gomolji su dosta krupni i mogu se skladištiti na kraće razdoblje, a preporučena temperatura skladištenja iznosi 4 °C . Iako pripada ranim sortama, ovaj krumpir daje visoke urode i ima odlične kulinarske karakteristike. Naime, gomolji se ne raskuhavaju pa su odlični skuhani „na lešo” za salatu, ali se mogu i klasično peći u pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:38