NIJE TEŠKO

Uzgojite drvce mandarine u domu - evo kako

 /SHUTTERSTOCK

Jedno od najomiljenijeg jesenskog voća je mandarina. Možete je uzgojiti i u vlastitom domu u posudi, a najbolje ju je staviti na južnu stranu s mnogo svjetlosti jer treba barem pet do šest sati svjetla dnevno. Evo nekoliko trikova kako da vam uspije.

Mandarina se može uzgajati iz sjemena ili sadnice, no saditi sjeme nije isplativo jer ćete prve plodove čekati i do čak sedam godina. Zato se preporučuje kupiti presadnice.

image
/SHUTTERSTOCK

Za uzgoj u posudama potrebno je odabrati dovoljno veliku posudu, a to su one čije promjer i dubina premašuju 50 cm. Najbolje bi bilo da je barem dubina veća od 70 cm. Vodite računa o tome da će stablo u tegli biti patuljastog rasta i trebat ćete ga češće orezivati. Mandarinu u posudi jednom mjesečno prihranite tekućim gnojivom bogatim azotom i fosforom ili onim koje je prilagođeno za uzgoj citrusa. Zalijevajte vodom u kojoj su se tjedan dana namakale koprive.

image
/SHUTTERSTOCK

Budite strpljivi, jer vaša mandarina u posudi prve će plodove dati za tri do četiri godine.

Ako je tijekom toplih mjeseci držite na terasi ili dvorištu, obavezno je unesite u kuću ili stan prije prvog mraza. Iako je tropska biljka, mandarina može podnijeti temperaturu i do -4 stupnja, ali mraz za nju može biti poguban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:37