Skoro da i nema kalorija

Sadrži hrpu vitamina: poznati liječnik je otkrio da ovo voće jede svaki dan kako bi usporio starenje!

 /SHUTTERSTOCK
Djeluje kao i prirodni aspirin, sprječava infekcije mokraćnih puteva i bubrega, potiče probavu i olakšava probavne smetnje...

Budući da sezona borovnica počinje sredinom lipnja i traje do kolovoza, ovo vjerojatno nije pravo vrijeme za pričanje o svim plusevima ovog ukusnog i iznimno zdravog bobičastog voća, no, kako smo već više puta rekli, dobro je staviti neke informacije na šalabahter, zapamtiti ih i primijeniti kasnije, kada za to dođe vrijeme. Zato danas pričamo o borovnicama.

Stručnjak za dugovječnost i stručnjak za regenerativnu medicinu iz New Yorka, dr. Neil Paulvin već više od 20 godina pomaže ljudima da razviju zdrave navike kako bi živjeli dulje. On je izjavio da bi svi trebali ovo voće jesti svaki dan kako bi usporili starenje. Otkrio je da i on to čini.

image
/SHUTTERSTOCK

- Borovnice su jedna od namirnica koju svakodnevno jedem kako bi se zaštitio od bolesti i usporio starenje. Imaju malo kalorija, mnogo vitamina i antioksidansa koji štite tijelo od infekcija - ispričao je doktor Neil Palvin i otkrio za CNBC zašto borovnice smatra svetim gralom kada je u pitanju dugovječnost.

image
/SHUTTERSTOCK

Osim što su megaukusne, borovnice su prebogate vitaminima i mineralima, pobjeđuju u kategoriji voća s najviše antioksidansa, gotovo pa i nemaju kalorija, održavaju cjelovito zdravlje organizma, čuvaju mladost mozga, štite zdravlje očiju, poboljšavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava, reguliraju šećer u krvi… Ostale supermoći su brojne: obiluju dijetalnim vlaknima i pektinom, sadrže folnu, salicilnu i elagičnu kiselinu, smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga na trbuhu i pospješuju mršavljenje, potiču proizvodnju dopamina (koji je odgovoran za dobro raspoloženje!), djeluju kao prirodni aspirin, razrjeđuju krv i smanjuju bolove, usporavaju proces starenja, imaju diuretsko djelovanje, sprječavaju infekcije mokraćnih puteva i bubrega, potiču probavu i olakšavaju probavne smetnje, smiruju menstrualne tegobe, jačaju kosti i pomažu u suzbijanju reumatičnog artritisa, osteoartritisa i gihta, sprječavaju gubitak koštane mase nakon menopauze, liječe bolesti grla i pluća, povoljno djeluju na kožne bolesti i infekcije, čuvaju elastičnost kože, potiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore, smanjuju vjerojatnost pojave i ozbiljnost alergija, poboljšavaju rast kose...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:46