ZELENI ČUVARI

Posadite cvijeće koje će štititi vaš vrt - evo koje

 /SHUTTERSTOCK

Kako zaštiti biljke od bolesti i štetnika na prirodan način? I bez prskanja ikakvim sredstvima? Jednostavno pri sadnji odaberite biljke koje imaju jak miris te izlučuju tvari koje štetni insekti i komarci ga mrze. Riječ je o običnim biljkama koje možete nabaviti u gotovo svakom rasadniku, a ne koštaju puno. Primjerice, miris običnog nevena će otjerati brojne insekte, a idealan je ako u vrtu imate krumpir jer ga krumpirova zlatica ne podnosi. Dobar je i za paprike te rajčice, a u tlu smanjuje broj gljivica koje mogu izazvati razne bolesti.

image
/SHUTTERSTOCK

Na krumpirovu zlaticu pogubno djeluje i dragoljub, a on je odličan i za smanjenje broja lisnih ušiju.

image
/SHUTTERSTOCK

Kadifa čisti tlo od nematoda, a otjerat će lukove muhe, mrave, svibanjskog hrušta, krumpirovu zlaticu te lisne uši. Najbolje ju je posaditi pored rajčice, kupusa, luka, mrkve, paprike ili zelene salate.

image
/SHUTTERSTOCK

Lavandu ne podnose puževi, mravi i lisne uši. Dobra je i za drugo cvijeće jer privlači oprašivače. Ljudima je korisna jer tjera komarce i muhe.

image
/SHUTTERSTOCK

Buhač neki nazivaju i dalmatinskom kamilicom. Djeluje kao prirodni insekticid, a njegov miris tjera ličinke brojnih kukaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 21:03