ZELENI SAVEZNIK

Ovaj začin suzbija zadah češnjaka i alkohola iz usta. Evo kako ga uzgojiti

 /SHUTTERSTOCK

Peršin je jedan od najpopularnijih začina i u mediteranskoj i u kontinentalnoj kuhinji. Osim što je vrlo zdrav - bogat je C vitaminom, sprječava grčeve u trbuhu i dobar je za cirkulaciju krvi, ima još jednu dobru osobinu. Naime, miris češnjaka i alkohola može se suzbiti žvakanjem grančice peršina. Dakle, puno je razloga zašto ga uzgojiti kod kuće ili u vrtu. Evo kako.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao prvo, ako ga sadite u vrtu, iznimno je bitno da ga ne sadite svake godine na istom mjestu. Ne smije se sijati na istu površinu najmanje četiri godine. Posadite ga na vlažno, sunčano ili polusjenovito mjesto u propusno tlo bogato humusom. Najbolje ga je saditi u blizini rajčice, luka i rotkvice, a što dalje od salate.

image
/SHUTTERSTOCK

Peršin se u tlo koje je dobro pripremljeno i usitnjeno sije u redove ili dvostruke trake na dubinu do 5 cm. Prilikom sadnje u trakama, razmak unutar traka treba biti 5 - 9 cm, a između traka oko 75 cm. Što se tiče sadnje u redovima, između svakog reda treba ostaviti 30 - 40 cm praznog prostora.

image
/SHUTTERSTOCK

Idealna temperatura za klijanje je osam do 10 °C, a u pravilu sjeme proklija za 10 do 17 dana. Najbolje ga je brati kada dosegne visinu 10 - 15 cm rezanjem vanjskih listova jer to potiče rast novih listova u sredini biljke. Lišće možete brati tijekom cijele godine, ali vodite računa o jednoj stvari - kad peršin procvate, više ih nemojte koristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:14