JEDNOSTAVAN UZGOJ

Ovaj cvijet u salati oduševit ćete goste, a koristan je i u vrtu jer odbija štetnike

 /SHUTTERSTOCK

Ako ste početnik u vrtlarenju, a tražite cvijet koji će izgledati atraktivno na balkonu, u vrtu ili na prozorskoj gredici, onda je dragoljub odličan izbor. Sada, dok je još hladno, posijte sjeme u posudice na dubinu od dva centimetra i držite ih na sigurnom kako ih ne bi uništili proljetni mrazevi, a na proljeće, kad otopli, presadite ih u vrt.

image
/SHUTTERSTOCK

Riječ je o vrlo nezahtjevnoj biljki koja je višestruko korisna - njezini listovi, cvjetovi, pupovi i sjeme su jestivi, a najčešće se koriste u salatama. Na tanjuru izgledaju vrlo dekorativno, a imaju slatkasto-orašast okus. Jestive su čak i nezrele sjemenke, koje se zajedno sa zatvorenim pupovima mogu konzervirati u octu. Dragoljub je pun vitamina C pa je i iznimno zdrav.

image
/SHUTTERSTOCK

U vrtu njegov cvijet privlači oprašivače, a smatra se i prirodnim insekticidom jer njegov miris tjera puževe, gusjenice, lisne uši, miševe i mrave. Zato ga je dobro sijati uz rubove gredica, a posebno će dobro rasti uz ruže, grah i rajčice.

image
/SHUTTERSTOCK

Najviše mu paše sadnja u humus, ali ga ne treba previše gnojiti jer će inače imati velike listove i malo cvjetova. Voli sunčana mjesta ili polusjenovita mjesta, a može rasti kao puzavac ili uspravno, što otvara mnoge mogućnosti na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:38