dobro je znati

Ako svakodnevno konzumirate ovo voće i povrće, vaši zubi će biti zdravi i lijepi

 /SHUTTERSTOCK

Očuvanje zdravlja zuba iznimno je važno, a u nastavku otkrivamo popis voća i povrća koji osim što su vrlo zdravi za rad cijelog organizma, posebno su dobri za vaše zube.

Želite li sačuvati zdravlje svojih zuba – jedite mrkvu! Kada žvačete hranu koja je hrskava i bogata vlaknima, usta moraju raditi "prekovremeno", što posebno stimulira desni. Zdrave desni važan su čimbenik u njezi usne šupljine jer igraju veliku ulogu u očuvanju zdravlja zubi.

Također, ne zaboravite pojesti jabuku svaki dan. Ove plodove nazivamo prirodnom četkicom za zube, a idealne su za grickanje. Važno je naglasiti da je za zdravlje vaših zubi preporučljivo izbjegavati sok od jabuke – zbog dodanih šećera koji mogu uzrokovati karijes, prenosi Hayat.

Isto tako, sočno i lisnato povrće savršeno je za održavanje oralnog zdravlja. Kelj, blitva i zelenkasta zelenjava izvrstan su izbor za vaše zube. Pune su vitamina i minerala potrebnih za očuvanje i poboljšanje oralnog zdravlja. Osim toga, sadrže i velike količine magnezija, vitamina A i C, beta karotena, kalcija, magnezija...

Citrusno voće ima veliku količinu vitamina C i bogato je vlaknima, što pomaže u čišćenju zuba (prilikom žvakanja). Stručnjaci preporučuju da što češće jedete naranče, kruške i lubenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:10