AUTOHTONA JELA i Običaji

Župski pjat novi je festival tradicionalne gastronomije koji vrijedi posjetiti

Kušanje tradicijske gastronomije i isticanje starih, pomalo zaboravljenih recepata glavni su cilj ove manifestacije

Festival Župski pjat, koji se odvija u Župi dubrovačkoj, počinje 25. travnja, a traje sve do nedjelje, 28. travnja. U ta se četiri dana na festivalu mogu okupiti svi zainteresirani štovatelji baštine i tradicije, a uz sam gastro program, nudi se i mnoštvo popratnih aktivnosti. Festival se otvara u četvrtak u 16 sati posjetom Vardia vinogradu, gdje će o svom vinu, ali i maslinama, svim okupljenima nešto ispričati domaćin Ivica Vlašić. Posjet vinogradu se naplaćuje, maksimalni broj sudionika je 15, a cijena je 30 eura (za djecu 15 eura).

Program se nastavlja uz “Rogač na kub”, radionicu i predavanje nutricionistkinje Mirne Sentić.

Jutro drugog dana Župskog pjata počinje kulinarskom radionicom u domu župske Australke, Mikki Kojaković. Radionica je limitirana na 15 sudionika i cijena je 30 eura po osobi. Početak je u 11 sati, a trajanje 90 minuta.

Dokumentarac koji prati putovanje do Dubrovnika, nekadašnji način života Župe dubrovačke, povezanost s placom, rad na baštini i mnoge druge priče o tradiciji, emitirat će se u večernjim satima u Restoranu Ružmarin. Istu večer imat ćete priliku poslušati predavanje o povijesti Župe dubrovačke, koje će u restoranu Portun održati Ivica Kipre - voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Subotnje jutro započet će umjetnica Andrea Vukoja, koja će održati likovnu radionicu za djecu, na temu gastro tradicije Župe dubrovačke i namirnica koje su se koristile u lokalnoj kuhinji. Radionica se održava u One Suite hotelu i počinje u 10 sati, a namijenjena je djeci od sedam do deset godina.

Pola sata kasnije, u konobi Forno, započet će autohtona kulinarska radionica. Cijena ovog modificiranog tečaja je 40 eura po osobi, a pripremat će se isključivo jela Župe dubrovačke.

U vrijeme trajanja Festivala moći ćete kušati posebno osmišljene Festivalske menije u određenim restoranima, među kojima su One suite hotel (Pista&Pazza), Sheraton Riviera Dubrovnik, Hotel Mlini (Oleander Bistro), Restaurant Flamingo, Ruzmarin Gastro&Bar, Bistro Pizzeria Kapo, Konoba Forno, Konoba Popret, Restaurant Portun te Steak House Župaho.

Više informacija i popratni program pronađite na društvenim mrežama Festivala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:20