VELIKI TEST PANETTONEA

Veliko finale: pobjednički panettone sve nas je oduševio, a u top 3 našao se i jedan hrvatski

Nakon što smo kušali četiri talijanska i dva hrvatska panettonea, na red je došlo veliko finale i odgovor na pitanje - koji je najbolji?

Nakon što smo isprobali svih šest panettonea koje smo uključili u testiranje, vrijeme je konačni rezultat i odgovor na pitanje - koji je naš šesteročlani amaterski žiri proglasio najboljim? No prije toga, i ovim putem voljeli bismo napomenuti kako smo svjesni koliko je truda i rada, znanja, strpljenja i predanosti potrebno da bi se napravio dobar panettone te smo cijelom testiranju pristupili s velikim poštovanjem prema onima koji su ga radili, a i finalnom proizvodu.

image
Vedran Peteh/Cropix

U testiranje smo uvrstili četiri različita panettonea talijanskih majstora, a pri odabiru onih koje ćemo naručiti, vodili smo se time da zastupamo i komercijalne varijante, ali i one luksuzne za one koji se za blagdane samo žele dobro počastiti. U našem testiranju tako su se našli panettone Gucci Osterije da Massimo Bottura, panettone Andree Tortore, zatim sicilijanski Fiasconaro panettone te šire dostupan panettone Tre Marie.

image
Vedran Peteh/Cropix

Osim talijanskih, u testiranje smo uključili i dva domaća panettonea - Kroštulin i Boogie Labov te panettone iz Dubravice, čiji su pekari učili od velikog Andree Tortora. U nastavku donosimo prva tri mjesta uz naše dojmove, a na poveznicama, koje također ostavljamo u nastavku, možete pročitati i naše dojmove nakon kušanja svih ostalih primjeraka. Uvodni tekst i dojmove na prvi panettone možete pročitati ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Važno je dodati kako je testiranje provedeno na slijepo, a svaki od šest kušača apsolutni je amater. Zajednička im je ljubav prema dobroj hrani pa je tako cijelo kušanje bilo nešto kao kada se za obiteljskim stolom okupe članovi obitelji koji vole dobro pojesti i komentiraju svako jelo koje se ispred njih nađe. U niti jednom trenutku nitko od kušača nije znao koji panettone kuša.

Prema mišljenju kušača koji su ovom testiranju pristupili, dakle, tri najbolja panettonea su onaj iz Gucci Osterije da Massimo Bottura, koji je pokupio uvjerljivo najviše glasova, a slijedi ga panettone majstora Andree Tortore, koji smo proglasili i najaromatičnijim, te onaj iz Dubravice, koji još uvijek stignete nabaviti i za svoj blagdanski stol.

image
Vedran Peteh/Cropix

NAJBOLJI NA KUŠANJU: GUCCI OSTERIA DA MASSIMO BOTTURA

Gdje naručiti: online

Cijena: 80 eura za 1 kg

Iako se u usporedbi s drugim panettoneima na kušanju ovaj na prvu učinio pomalo praznjikavim i kao da uopće nije bogat, već nakon prvog zalogaja znali smo da ćemo odrezati još jedan komad. Iznimno sočan, taman dovoljno sladak i jako prozračan. Za stolom su se mogli čuti i komentari poput "kao pamuk" i "tako je svilen". Grožđice su jako sočne, a sam panettone je prilično aromatičan, ali ne i preintenzivan.

image
Vedran Peteh/Cropix

Jedna kušačica rekla je kako bi bez ikakvog problema mogla pojesti pola kilograma ovog panettonea i ne bi joj trebao čak niti čaj ili kakva druga tekućina. "Ovaj panettone je toliko dobar da jednostavno traži da ga jedeš", bio je još jedan od komentara. Nježan je, nije napadan i ostavlja zbilja dobar dojam. No, moramo priznati, s obzirom na cijenu i ime koje iza njega stoji, manje nismo ni očekivali.

Važno je dodati, ovaj panettone dolazi upakiran u lijepu brendiranu limenu kutiju i platnenu vrećicu.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

NAJAROMATIČNIJI PANETTONE: ANDREA TORTORA

Gdje naručiti: online ili druge vrste u odabranim poslovnicama Dubravice

Cijena: 50 eura

Ono što su svi kušači za stolom primijetili na prvu bile su sitne točkice vanilije kada smo ovaj panettone prerezali na pola. "Ako ima toliko vanilije, ne može biti loš", bio je jedan od komentara. Tortorin panettone zbilja izgleda primamljivo već na prvi pogled, ima lijepe komade kandiranog voća, a tijesto je već samo za sebe toliko ukusno da nam uopće ne bi smetalo jesti ga i bez ikakvih dodataka. Iako je malo slađi, jako je aromatičan i ta slatkoća je dobro izbalansirana. Tijesto je nešto gušće i lijepe, žućkaste boje, voće je sočno i lijepo dolazi do izražaja, a kada se jede ostavlja dojam bogate, sočne slastice. "Moćan panettone, baš pravi blagdanski", zaključili smo na kraju kušanja.

Dobro je dodati, Tortorin panettone, baš kao i onaj iz Gucci Osterije, dolazi u limenoj kutiji.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

NAJBOLJI DOMAĆI PANETTONE: DUBRAVICA

Gdje kupiti: u poslovnicama Dubravice ili putem web shopa

Cijena: 37 eura (39 eura za panettone s tri vrste čokolade)

Dio kušača već na prvu je ovaj panettone proglasio najljepšim. Svidjela im se boja, zbog poštene količine kandiranog voća, hrksave korice s bademima i točkica vanilije izgledao im je primamljivo, a svidio im se i miris. Panettone iz Dubravice, složili smo se svi za stolom, nije presladak, jako je aromatičan i ima neku ugodnu kiselinu, što mu daje na svježini. Neki su dodali i kako je teži mirisom i okusom od ostalih na kušanju, što ga, dodali su, čini baš nekako blagdanskim. Svidjelo nam se i voće, koje je meko i sočno, a u ovoj se slastici lijepo osjeti i vanilija. Tekstura mu je blago ljepljiva i, iako se na prvu može učiniti kao da je suh, to uopće nije slučaj. "Ovaj bih kupila za svoju obitelj", zaključila je jedna kušačica, a nekoliko njih s njom su se spremno složili.

Baš kao i panettone Andree Tortora i Gucci Osterije, i ovaj iz Dubravice dolazi upakiran u limenu kutiju.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:05