SVE ŠTO VAM TREBA

Ultimativna lista božićnih poklona za gurmane, od čokolade i kave do kuharica, piva i vina

Na jednom mjestu skupili smo ideje za najbolje poklone za one najveće gurmane i šmekere u vašoj ekipi

Do Božića nas dijeli još nešto više od 10-ak dana i pravo je vrijeme, ako još niste, da se pošteno bacite na promišljanje o tome što biste svojim najdražima mogli ostaviti ispod božićnog drvca. U slučaju da u ekipi imate gurmane i one koje uvijek veseli otkriti kakvo novo, ukusno jelo, koji obožavaju otkrivati nove tehnike i kuhati ili jednostavno ne mogu odoljeti slatkišima različitih formi i okusa, za vas smo pripremili detaljan vodič koji bi vam u nabavci poklona mogao pomoći. Na popis smo uvrstili za svakog ponešto, od poklona za ljubitelje dobrih maslinovih ulja, preko onih za najveće ljutomane i pivopije u ekipi, pa sve do slatkih, jestivih darova koji baš nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Naše prijedloge potražite u nastavku.

ZA NAJVEĆE LJUTOMANE U EKIPI

Svi oni koji u ekipi imaju ljubitelje ljutih umaka, vjerujemo, već znaju što im je ovih blagdana činiti. Iako na tržištu postoji nekoliko proizvođača ljutih umaka, za ovu smo priliku izdvojili tri čije smo proizvode i sami kušali i vrlo ih rado preporučujemo dalje. Prvo na listi našlo se Slavonsko zlo Matka Maltara. Kako smo pisali nedavno, naziv ovog brenda danas već izaziva osmijeh prepoznavanja i odmah u ustima priziva osjećaj žestoke ljutine pa će, vjerujemo, razveseliti i vašu ekipu. Više o Slavonskom zlu možete pročitati ovdje, a iz ponude bismo svakako izdvojili njihove blagdanske pakete cijene kojih se kreću od 87 do 200 kuna i o kojima više možete saznati ovdje.

Vjerojatno najpoznatiji proizvođač ljutih umaka u zemlji, Volim ljuto, svake nas godine iznova iznenadi originalnim blagdanskim paketima. Ovog puta za ljubitelje žestokih umaka pripremili su tako kutije koje sami možete puniti odabranim proizvodima, a tu je i njihov poklon paket pod nazivom Umijeće ljutine, zatim stalak s umacima koji će dobro pristajati svakoj kuhinji te Hot Lab set pomoću kojeg ekipa koja obožava ljuto može i sama napraviti svoj umak. Osim toga, nude i različite druge pakete, a cijelu ponudu možete pogledati na njihovom službenom webu gdje vas čeka ljuti vodič za poklone.

Jeste li znali da ljute umake proizvodi i gitarist popularnog benda Soulfingers? Kada smo u proljeće s Jurom Gecijem brali medvjeđi luk i radili pesto po njegovom receptu, ispričao nam je sve o svom brendu ljutih umaka Jucifer, a dobra je vijest da je nedavno izbacio i nekoliko novih umaka koje već možete naručiti putem Jucifer Facebook stranice. Više o svemu pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix/

ZA ONE KOJI CIJENE DOBRO ULJE

Kada je nedavno naš doktor za ulje, Tomislav Filipović, proveo analizu maslinovih ulja iz supermarketa, uvelike nam je olakšao kupovinu onih za svakodnevnu uporabu, a od tada njegov popis pregledavamo i kada kupujemo poklone za one najveće ljubitelje dobrog maslinovog ulja u ekipi. U slučaju da niste na vrijeme uspjeli ugrabiti svoju bocu od malih proizvođača, svakako bacite pogled na Filipovićev popis i olakšajte si odabir kvalitetnog ulja s velikih polica supermarketa. Potražite ga ovdje.

Ako pak poklone volite pripremiti unaprijed, svakako razmislite o narudžbi Brist maslinovih ulja, koja dolaze u lijepim, elegantnim pakiranjima i mogu biti itekako dobar poklon. Dodate li boci ulja i Brist praline ili čokoladu s maslinovim uljem, vjerujemo kako će vas prijatelji voljeti još i više. Ponudu provjerite ovdje.

Osim Brista, pažnju svakako obratite i na proizvođače kao što su San Antonio te Chiavalon.

image
Ustupljena Fotografija/

ZA NAJVEĆE LJUBITELJE ČOKOLADE

Veliki smo fanovi Taman Chocolates i o njima smo već pisali u nekoliko navrata pa ovog puta nećemo duljiti već odmah predložiti da, kada razmišljate o poklonima za ljubitelje čokolade, pažnju svakako usmjerite na web shop spomenutog brenda i odaberete ono što bi vaše najdraže moglo zadiviti najviše. Možda je to čokoladna pločica s limunom i vanilijom, možda truffles s lješnjacima i soli, a možda njihov poklon paket koji sadrži sve pobrojano i još malo više. Ponudu provjerite ovdje, a razmislite i o tome da onima koji su vam posebno dragi poklonite iskustvo učenja o čokoladi na jednoj od njihovih edukativnih radionica.

image
Ustupljena Fotografija/

Još jedna od fantastičnih opcija o kojoj svakako vrijedi razmisliti kada je u pitanju kvalitetna čokolada je i brend Chozen. U pitanju su zapravo čokoladni bomboni koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a iza kojih stoji majstor Dražen Zeljković. Kreacije poput Draženovih zbilja se rijetko viđaju, a ove je godine za sve zainteresirane pripremio i božićni miks koji se sastoji od šest različitih okusa čokoladnih bombona i košta 155 kuna. Naručiti možete ovdje, a cijelu priču o Chozenu pročitati ovdje.

ZA ONE KOJI NE MOGU BEZ SLATKOG

Blagdani ne mogu proći niti bez nezaobilaznog panettonea, slatkog kruha koji iz godine u godinu postaje sve popularniji i u domaćim pekarnicama. Kroštula je tako i ovih blagdana izbacila svoj panettone u nekoliko varijanti te ga prodaje po cijeni od 190 kuna, a nedavno smo kušali i panettone talijanskog majstora Andrea Tortora koji se može kupiti u pekarnicama Dubravica po cijeni od 245 kuna. Osim toga, ovih se dana svojim panettoneom predstavio i Bread Club, a cijene njihovih slatkih kruhova kreću se do 230 kuna. Više detalja možete pronaći na njihovom Instagram profilu.

image
Kroštula/

Ako pak i niste raspoloženi za slatki kruh, ali obožavate kekse i druge blagdanske slastice, svakako provjerite ponudu domaćih slastičara koji su i ove godine kreirali svoje slatke pakete. Divan nam je onaj iz slastičarnice Meet Mia, a osim pobrojanih na našoj listi, koju možete pronaći ovdje, slatke kutije radi i Luka Sopta iz Špatule, kod Nine Šarić i Pri Suncu možete nabaviti raskošne kolače, a različite blagdanske delicije nudi i Noel Bread&Deli.

image
Meet Mia Instagram/

Odlična je ideja i set za izradu keksića koji i ove godine nudi ekipa iz CukerLaba, a pomoću kojeg na jednostavniji način s najmlađima možete izrađivati kekse i veseliti se blagdanima čak i kada Božić prođe. Odličan poklon za male i velike. Detalje potražite ovdje.

ZA KUHARE AMATERE

Kuharice su uvijek dobra ideja, posebice ako su u pitanju one domaćih autorica. Ne možete pogriješiti sa "Sasvim malom božićnom kuharicom" Ana-Marije Bujić, o kojoj nam je pričala prošle godine, uvijek su hit i kuharice Matejke Buče, dok je Domaćica Sanja Mijac pred blagdane svoju kuharicu predstavila u novom ruhu. Dobro je dodati, kuharica "Mrvu ovog, zeru onog" Sandre Rončević ovih je dana u knjižarama Ljevak snižena za 20 posto pa, ako je već dugo planirate pokloniti dobroj prijateljici ili prijatelju, sada je pravo vrijeme za to.

image
Sandra Rončević/

Od kuharica koje smo pronašli u domaćim knjižarama svakako bismo izdvojili novu knjigu talentirane Anite Šumer, "Slatka i slana kvasomanija", koja može biti idealan poklon za sve one koji vole mijesiti tijesto i istraživati svijet prirodnog kvasca. Više možete pročitati ovdje.

Zatim su tu kuharice Gaza Oakleyja koje možete pronaći u Planetopiji i koje će biti dobar poklon za one koji naginju plant based i veganskoj prehrani, ali i kuharica Maje Brekalo, "Moja sretna hrana" koja se također fokusira na veganska jela i o kojoj smo već pisali. Za one entuzijastične, poklon potražiti možete i na stranicama Znanja, u kategoriji "strane knjige", gdje vas čekaju kuharice Yotama Ottolenghija, Julije Child, Lidije Bastianich, Mary Berry, ali i tematske kuharice inspirirane serijalima kao što su "Star Wars", "Prijatelji", "U uredu" i "Downtown Abbey".

Osim papirnatih izdanja, razmislite i o PDF kuharici Ane Topić, "Domaći slatki pokloni". Riječ je o zbirci recepata za jednostavne slatke poklone koje gotovo svatko može izraditi kod kuće, a potom ih pokloniti najdražima. Kuharicu na kraju možete zadržati za sebe ili je, naravno, također pokloniti. Detalje pročitajte ovdje.

image
Ana Topić/

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

U slučaju da u ekipi imate one koji uvijek vole znati više i često upisuju različite tečajeve, razmislite o tome da ih ove godine darujete poklon bonom za vinsku ili kulinarsku radionicu.

Pupitres je vinski boutique bar i škola u kojoj se, između ostalog, održavaju i radionice pa tako ovdje zainteresirani mogu naučiti sve o pojedinoj sorti vina, sparivanju vina i hrane te osnovnim vinskim pojmovima. Poklon bonove možete kupiti na službenoj stranici Pupitresa.

image
Pupitres Arhiva/

Tu je i ekipa iz Nesputanih vina koja nudi nešto drugačije, ali jednako uzbudljive radionice kroz koje polaznici imaju prilike upoznati svijet prirodnih vina. Osim toga, na nedavno održanoj radionici vino su spajali sa zalogajima kao što su sourdough galette i pizza. Za više detalja zapratite njihov Instagram profil.

Nedavno otvoren studio Kotluša također nudi radionice vrijedne pažnje. Prva je na redu radionica Jelene Markote na temu veganskih blagdanskih slastica, a jednu od predblagdanskih održat će i Vedran Bošković na temu božićnog menija. Ovo je tek početak pa raspored u Kotluši svakako popratite na njihovim društvenim mrežama.

Odlične kulinarske radionice možete pronaći i u Centru za kulturu prehrane, gdje smo i sami nedavno naučili sve o pripremi sushija od spretne Tatjane iz It Makes Sushi, a dobra ideja može biti i radionica u Kuhaoni gdje često gostuje sjajna Petra Jelenić. Zamislite samo osmijeh na licu nekog vama dragom kada im poklonite radionicu slastica kod najbolje slastičarke u zemlji.

Za one entuzijastične, odličan odabir mogla bi biti i pizza ili škola kuhanja kod Gastronomada. Ekipa iz naše redakcije prošla je obje i toplo ih preporučuju svima zainteresiranima.

image
Marko Miscevic/Cropix

ZA ONE KOJI OBOŽAVAJU DOBRO PIVO, CIDER ILI VINO

Dobrom pivu teško je odoljeti, posebice ako ste pivopija koji razumije i cijeni dobar craft. Upravo zato izdvojili smo nekoliko pivovara s kojima ne možete pogriješiti, a kod kojih možete naručiti i pakete od nekoliko piva. Sigurna opcija uvijek je kutija različitih piva iz The Garden Breweryja, Nove Runde ili Primariusa.

Također, dobro je dodati kako će se uz pivski paket odlično slagati i poklon kao što je knjiga "U početku bijaše pivo" Dalibora Antunovića o kojoj smo pisali nedavno. U slučaju da postoji neka informacija o omiljenom napitku koju vaši dragi pivopije još nisu znali, uz ovaj odličan priručnik sada mogu biti sigurni da zbilja znaju baš sve.

image
Ustupljena fotografija

Osim piva, ne smijemo zaboraviti niti na mnogima omiljeni cider. Najbolji na domaćem tržištu svakako je Buzdovan, o kojem više možete pročitati ovdje, a njihove pakete ili posebna izdanja možete potražiti na službenoj stranici.

Želite li zbilja biti sigurni da ste odabrali poklon koji će se iskoristiti, s vinom zbilja nema greške. Preporuke iz supermarketa našeg Saše Špiranca možete pronaći na webu Dobre hrane, i to podijeljene na bijela, crna i rose vina, a ako ovog Božića ekipu želite počastiti malo drugačijom etiketom, svakako se zaputite do ranije spomenutih Nesputanih vina gdje vas čeka velik izbor prirodnih vina.

image
Franckreporter/Getty Images

ZA KAVOPIJE

Za one koji dan ne mogu započeti bez kave i neprestano su u potrazi za novim okusima, dobar poklon mogla bi biti, logično, vrećica stvarno kvalitete kave. U potrazi za božićnim poklonom takve vrste svakako svratite na web shop Karibu Kaaawe, gdje sami možete kreirati kutiju za vaše najdraže. Odličnu kavu možete kupiti i u Cogitu Coffee pržionicama i kafićima, ali i u Quahwi u zagrebačkoj Teslinoj ulici.

BEZALKOHOLNA TEKUĆA PITANJA

Kombucha je posljednjih nekoliko godina veliki hit, a bit će i odličan poklon za sve one koji vole isprobati nešto novo, drugačije i zdravije. Dobra opcija bit će paket Cidrani kombuche, koja je idealna za ponijeti na posao ili općenito nositi u torbi pa koristiti po potrebi, a volimo i ozbiljno dobru kombuchu proizvođača Crobucha Kombucha te simpatične Ekipe, čiji napitak će biti odličan odabir za početnike.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Iako su poznati po svojim gin radionicama i sjajnim koktelima, u kofer. u zagrebačkoj Mesničkoj posebno volimo svratiti po lijepo upakiran čaj. Dolazi u nekoliko okusa i u kombinaciji s njihovom čokoladom, koju u ponudi imaju tek odnedavno, bit će itekako dobar poklon. Tu su i njihove kuglice s dodacima za napitke te začini u rinfuzi, vino, keramika i svijeće, sve redom mali znaci pažnje od kojih možete sastaviti poklon paket koji bi vaše najdraže mogao ostaviti bez riječi. Više informacija potražite ovdje.

image
Ustupljena Fotografija/

MALO DRUGAČIJI SLATKIŠI I SLANE POSLASTICE

Zaboravite na komercijalne slatkiše i ovih blagdana okrenite se onima malih proizvođača. Daleko su ukusniji i zdraviji odabir, a danas su i sve lakše dostupni s obzirom na to da ih možete pronaći i na policama supermarketa. Od onih koje i sami često biramo za poklon izdvajamo Nutty barice, Nutri Kulti slane grickalice, zatim Fru Chef voćne kože te hrskavi čips od jabuka u tamnoj čokoladi brenda Sana Delikatese. Cijeli popis grickalica domaćih proizvođača možete potražiti ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Osim čokolada, bombona i grickalica, ispod bora uvijek je lijepo pronaći i domaći proizvod u formi dobrog džema ili zimnice. Ove zime ponovno biramo originalne Zest džemove, posebice njihov bogati džem od maline. Detalje o Zest džemovima možete potražiti ovdje.

Nedavno smo pisali o odličnim čvarcima od guancialea koje možete pronaći u zagrebačkoj trgovini s talijanskim delikatesama Mangia. Veliki, slasni i moćni, koštat će vas 62 kune, ali će itekako pozitivno iznenaditi sve one lude za čvarcima. Vjerujte nam, provjerili smo!

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:03