Stigle su proljetnice

Pušlek mladog luka ili vezicu rotkvica platit ćete 1 euro, no zato će vas šokirati cijene šparoga i jagoda

Posjetili smo najveću zagrebačku tržnicu - u potrazi za mladim proljetnim povrćem, ali i kako bismo provjerili cijene

Iako smo tek zagazili u ožujak, s obzirom na vanjske temperature koje su naočekivano visoke za ovo doba godine, bilo je za očekivati da će štandovi na najvećoj i najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici - Dolcu, biti prepuni svježih proljetnica. Iako nije bilo puno štandova, jer ipak smo usred tjedna, nije manjkalo povrća ni ideja za ručak.

image
Privatni album

Prvo su nam za oko zapele šparoge koje smo, nakon gotovo godinu dana, jedva čekali ponovno zagristi. No, malo smo ustuknuli od oduševljenja kad smo vidjeli cijenu. Za jednu vezicu šparoga morat ćete izdvojiti čak 15 eura ili nekadašnjih 113 kuna. Da nije šokantno, čak bismo se nasmijali kad je kumica koja ih prodaje rekla kako se isplate svakog centa, pogotovo ako ih pripremite uz domaća jaja na kajganu, ili radite rižoto od šparoga za koji recept možete pronaći ovdje.

image
Privatni album

Osim šparoga, od proljetnica u ponudi su - vezice rotkvica, mladog luka i mladog češnjaka za jedan euro. Osim u salatama, ovo povrće obogatit će okus svakog jela spravljenog u pećnici, ali i u juhama i varivima.

image
Privatni album
image
Privatni album

Ako vam je danas u mislima ipak nešto kremasto i toplo, okrepljujuće i zdravo, onda je za vas krem juha od buče koju možete i dalje pronaći već očišćenu i nasjeckanu, ali ipak samo na dva štanda. Umjesto buče, za ručak može poslužiti i krem juhu od poriluka ili rižoto, a kilogram ovog povrća platit ćete tri eura po kilogramu.

image
Privatni album
image
Privatni album

Iako ribarnica danas nema baš veliku ponudu, svakako možete pronaći oradu po cijeni od 12 eura za kilogram, a možete ju pripremiti uz prokulice ili listovi mladog špinata za koje valja izdvojiti 4 eura za kilogram.

image
Privatni album
image
Privatni album

Dobar komad svježeg mesa kupljenog na Dolcu i spravljenog u pećnici bit će pravi obrok uz koji je neizostavna salata. Potočarka, kristalka, matovilac, radič ili cikla s mrkvom - samo su neke od ideje koje smo dobili hodajući između tezgi s povrćem.

image
Privatni album

Cjelogodišnja biljka i kraljica lisnatog povrća, otporna na sve vremenske uvjete - raštika, prisutna je na svakom štandu, a četiri eura potrebno je izdvojiti za kilogram ove delicije o kojoj smo vam pisali.

image
Privatni album

Valja napomenuti da su stigle i prve jagode! Iako zapakirane u kutijama stranog proizvođača, prodavač napominje da su to domaće zagorske jagode, ali i da je cijena povoljna - 250 grama za 3 eura ili, da dobro računate - 12 eura, odnosno nekadašnjih 90 kuna za kilogram. Osim "domaćih jagoda" u posebnoj ponudi je i ananas - dva komada za dva eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:49