Možda se ne sjetite

Ovo jelo može biti dobar gablec! Ne košta previše, zasitit će vas i ovdje ga rade najbolje

Slane prhke pite sa slaninom, povrćem, piletinom ili u vegetarijanskim varijantama s bučom i porilukom više su nego dobra ideja za usputni gablec

Zaboravite gablece od 10-ak eura, koliko je trenutno otprilike potrebno izdvojiti za ručak i dostavu do ureda, već na putu do posla stanite na jednoj od tri adrese koje donosimo u nastavku, kupite krišku slane pite i uživajte u zasitnom ručku koji nećete platiti previše, a bit će itekako ukusan. Naše favorite potražite u nastavku.

MAJSTORICA ZA PITE I TRI SLANA FAVORITA

Kada je Elvira Petak svojevremeno otvorila svoj prvi, a potom i drugi, novi lokal u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, gdje se trenutno mogu kušati sve njezine slatke i slane pite, ta nas je vijest posebno razveselila zato što ćemo njezine quicheove sada moći pokupiti i na putu do posla ili kada nas obaveze odvedu u sam centar grada. U svom Friday Pie Shopu nudi tri vrste slanih pita - Billy Bob s porilukom i piletinom, Austin sa špinatom i slaninom te klasičan Quiche Lorraine sa slaninom. Pite se mogu naručiti cijele i koštaju 24 eura, a u samom lokalu možete ih kupiti i po komadu. Bogate su, ukusne i zasitne, taman dovoljne za usputni ručak. A u slučaju da ipak mislite da će vam trebati još i desert, iz izloga u Friday Pie Shopu izaberite i jednu od odličnih slatkih pita.

image
F R I D A Y Pie Shop/

KLASIK ILI VEGETARIJANSKA VARIJANTA?

Odličnu slanu pitu svojevremeno smo jeli i u maloj pekarnici Bekeraj, u zagrebačkoj Tuškanovoj ulici. U Bekeraju ih nude u dvije varijante, klasičan quiche i vegetarijanska opcija, prodaju ih po komadu i svaki će vas koštati 3,20 eura. Neka vas cijena ne odbije jer porcije su zbilja izdašne i jedan komad od 220 grama bit će vam dovoljan za dobar ručak, a ako mu dodate i kakvu sezonsku salatu, i više nego dovoljan. Mesnu varijantu rade s pancetom, šunkom i porilukom, a vegetarijansku s tikvicama, rajčicama i porilukom. Dobra je vijest da pite iz Bekeraja možete naručiti i putem dostavnih servisa, ali će vas u tom slučaju komad koštati 3,90 eura.

image
Marko Miscevic/Cropix

PRAVA JESENSKA

Nedavno smo isprobali i slanu pitu iz zanatske pekarnice Kukuriku na zagrebačkoj Savskoj cesti. Za razliku od ranije spomenutih, oni kao podlogu ne koriste prhko već razlistano tijesto, a zatim ga pune nadjevom od buče, feta sira i artičoka. Ova slana pita toliko je bogata, sočna i slasna da vjerujemo kako ni onima koji obrok ne mogu zamisliti bez mesa ovdje ne bi nedostajalo. Komad košta 2,40 eura, kompaktan je i lako se prenosi s jedne adrese na drugu, dovoljno je zasitan i, rekli bismo, predstavlja prilično dobru vrijednost za novac.

image
Kukuriku Artisan Bakery/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:53