NOVA VITA

VELIKI NUTRICIONISTIČKI VODIČ ZA ŽENE SVIH DOBI Superhrana za žene

Tinejdžerice, mlade i zrele žene, žene u menopauzi, one u postmenopauzi. Što trebaju jesti, a što izbjegavati? Doznajte u Viti!
 Marko Todorov / CROPIX

Što trebaju jesti a što izbjegavati tinejdžerice, mlade žene, one u menopauzi i u postmenopauzi?

Nova Vita donosi veliki nutricionistički vodič za žene svih dobi.

Prehrana žene mijenja se tijekom njezina života. Međutim, bez obzira na promjene, žene u prehranu moraju uključiti sve skupine namirnica: žitarice, proizvode od žita i zamjene, povrće, voće, meso, ribu, jaja i sir, mlijeko, jogurt i srodne fermentirane napitke te masti.

Bez obzira na dob, žena bi u svoj dnevni jelovnik trebala uključiti barem tri obroka; doručak, ručak i večeru. Preporučljivo je konzumirati i užine. Posebno su dobrodošle učenicama i studenticama, ženama na redukcijskim dijetama, rekonvalescenticama i sl. Odabirom kvalitetne užine na dobar se način utažuje glad između glavnih obroka; mišićima i mozgu doprema se dodatna energija te se smanjuje rizik od prejedanja tijekom sljedećeg obroka.

U doručku, ručku i večeri trebale bi biti zastupljene barem tri skupine namirnica. Bilo bi korisno kada bi se, okvirno, polovica obroka sastojala od povrća, a po četvrtina od žitarica te mesa ili ribe ili jaja ili sira.

Detaljan vodič s preporukama po dobnim skupinama naći ćete u novoj Viti, izlazi u četvrtak 18. kolovoza i s Jutarnjim listom košta 12 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:10