ZAGREBAČKI GABLEC

Tražite li jako dobar grah s još boljom kobasicom, ovo je adresa! Porcije su ogromne, a cijene fer

U novom nastavku naše potrage za dobrim gablecom za nevelik novac, posjetili smo mnogima poznato i drago mjesto u zagrebačkom Vrapču

Naša potraga za dobrim gablecom se nastavlja i u novoj godini pa smo, nakon više preporuka, ovaj put odlučili posjetiti mnogima dobro poznato mjesto u Vrapču, na adresi Kožinčev put 2. Riječ je o Ognjištu Šuman, dobro uigranom restoranu za gablece s velikim besplatnim parkiralištem za goste koji vas možda neće impresionirati interijerom ili barem ne onako kako bi neki očekivali. Pa da odmah naglasimo - ovo nije ušminkani restoran, ali se zato ovdje dobro jede! Simpatično je to, zapravo, uređen lokal s tri sale gdje će vam pogled lutati u svaki kutak koliko je pun detalja; od slika, preko boca, do raznih ukrasa. U najmanjoj od njih nalazi se i malo ognjište u kojem je, kad smo ga posjetili, tinjala vatrica koja je pucketanjem stvarala lijep domaćinski ugođaj.

image

Ognjište u Šumanu

Privatni album

Spomenute tri sale su, na našu žalost ali Šumanovu sreću, bile pune kad smo ih posjetili te su nam suzile izbor jela koje smo mogli kušati. Stoga smo se odlučili za tri dostupna - grah s kobasicom, varivo od leće i krvavice s dinstanim kiselim kupusom i restanim krumpirom, a uz naručena jela smo odmah dobili i domaći kruh. Masivni drveni stolovi ovdje nisu prekriveni stolnjakom, a beštek će vam servirati na tanjuriću. Kuhana jela s dnevnog jelovnika vrlo brzo će vam stići na stol, bez obzira na broj ljudi u restoranu. Ono što smo prvo primijetili jest da su tanjuri bili prepuni.

image

Grah s kobasicom

Privatni album

Ogromna porcija graha bi tako, u našem slučaju, mogla zadovoljiti čak i dvoje ljudi. Osim ako vam se, naravno, ne svidi kao što je nama, pa ga nemate namjeru dijeliti. Šumanov grah (6 €) je taman dovoljno gust, jako lijepo začinjen i gotovo bismo ga proglasili pobjednikom ovog gableca da nismo probali kobasicu koju su nam uz njega poslužili. Nježno masnu, nimalo kiselu, a tako ukusnu češnjovku već dugo nismo imali prigode probati, premda je u Zagrebu posljednjih godina stavljaju u ponudu na gotovo svim festivalima. Doznali smo da je gazda nabavlja od malog proizvođača koji prodaje svoje proizvode na zagrebačkom Dolcu, ali nam nisu znali reći od kojeg točno.

image

Varivo od leće

Privatni album

Varivo od leće s kobasicom (6,40 €) također je bilo jako dobro pripremljeno i umalo je curilo iz dubokog tanjura u kojem je servirano. Leća nije bila raskuhana, kao ni drugo povrće s kojim je kuhana. U njoj se osjetila i poželjna blaga pikantnost zbog koje bismo ovo jelo, u slučaju da nema graha, naručili u svakoj idućoj prilici kad bismo poželjeli pojesti nešto ukusno na žlicu. A pogotovo sad kad znamo da uz ovo varivo dolazi ona ista ukusna kobasica (cijena ekstra naručene kobasice je 2,40 €) koja nam je poslužena i uz grah.

image

Krvavice sa zeljem i restanim krumpirom

Privatni album

Najskuplje jelo koje smo naručili bile su krvavice (9 €) koje su nam poslužili "old school", uz list zelene salate i nekoliko nepotrebnih šnitica rajčice... I one su nam se, svi smo se složili, najmanje dopale. Iako su lijepo izgledale i mirisale, okusom su bile puste, s nedovoljno ječma ili riže, u njima se nije osjetio ni papar. Također, nedostajalo im je i one hrskavosti kad opna puca pod nožem, pa smo iskreno bili malo razočarani nakon zaista dobrih tanjura variva. Dinstano kiselo zelje i restani krumpir bili su dobri, baš "po starinski" kako smo navikli.

image

Palačinke s pekmezom i savijača s jabukom

Privatni album

Od slastica, odabrali smo štrudlu od jabuka (2,40 €) i palačinke s pekmezom (3,20 €). Oba deserta bila su korektna, premda nam se štrudla daleko više svidjela jer nas je podsjetila na bakinu, za razliku od palačinki koje bi nam ostavile puno bolji dojam da su došle s kakvim domaćim pekmezom.

image

Velika, prednja sala u Šumanu

Privatni album

No, ako maknemo sve te male nedostatke na stranu, moramo reći kako je ognjište Šuman prava adresa ako želite jesti ukusno po poštenoj cijeni. Naime, oni u ponudi znaju imati i po 14 dnevnih jela i to od 5,60 za najjeftinije do 13 eura za najskuplje jelo, što je u današnjim prilikama i više nego povoljno. Možda će vas zanimati i kako u ponudi, između ostalog, ponedjeljkom imaju bosanski lonac i vinski gulaš, utorkom ciganski gulaš i raštiku na više načina, srijedom kotlovinu i čobanac od divljači, četvrtkom janjeću kalju i dinstana jetrica, a petkom crni rižoto i bakalar. Svaki dan imaju grah, fileke i teleće pečenje, koje je uz bakalar ujedno i najskuplje jelo u dnevnoj ponudi (13 €).

Po dogovoru, ovdje možete naručiti i peku. Rade od ponedjeljka do subote, od 9 do 19 sati, a nedjeljom su zatvoreni. Više informacija o restoranu Ognjište Šuman možete doznati na njihovim službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:02