Recenzija

Što kažete na Cannabis pizzu? Novost je u ponudi ove pizzerije poznate po fer cijenama

Nije ovo najbolja slavonska pizzerija, ali Lipizzano u Đakovu svakako se isplati posjetiti zbog pizze od konopljina brašna

Drugi najveći grad u Osječko-baranjskoj županiji nakon Osijeka poznat je po katedrali, sjedištu biskupije i sjemeništu. Slijedom povijesnih okolnosti, koje su prekinule kontinuitet crkvenog upravljanja gradom i okolicom tijekom otomanske okupacije, a možemo samo nagađati o drugim razlozima, ova recenzija na našu veliku žalost nije iz restorana koji kuha jela biskupske ili sjemeništarske kuharice, iako neslužbeno doznajemo da se u sjemeništu i biskupiji iznimno dobro kuha.

image
Privatni album

Druga stvar po kojoj je Đakovo poznato je ergela lipicanaca. Ergela je službeno osnovana 1506. godine, ali se lipicance počinje uzgajati od 1806. Ovdje ćemo morati razočarati sve koji su se ponadali da će uslijediti recenzija restorana koji nudi specijalitete od konjskog mesa, jer u Đakovu smo posjetili najbolju pizzeriju u gradu, koja je za svoje ime odlučila uzeti jedan od simbola grada pa se tako zove Lipizzano.

image
Privatni album

Smještena u središtu Đakova, iznutra je puno veća nego što se izvana da naslutiti po relativno maloj terasi. Interijer je neobičan spoj neorustikalnog i suvremenog uređenja, a ono što nam se najviše svidjelo su velike foto-tapete lipicanaca koje krase sve zidove, a na njima su i imena autorica i autora što pohvaljujemo. Ljubazno osoblje nam je našlo stol u unutrašnjosti jer terasa je bila puna, a i ovo je bio jedini slobodan stol s obzirom na veliku obiteljsku proslavu i vrijeme ručka. To nas je iznenadilo jer u uspavanom gradiću poput Đakova nismo očekivali toliku gužvu za nedjeljni ručak u restoranu.

Iako primarno pizzeria, ne manjka ponude s roštilja i pohanih mesnih jela. Kako je dan bio relativno vruć odlučili smo preskočiti roštilj i probati samo pizze i burgere.

image

Chicken burger

Privatni album

Chicken burger (6 €) poslužen je u kupovnom brioche pecivu, više nalik klasičnim burger pecivima u zalogajnicama, dok je pileći file bio paniran i pohan u krušnim mrvicama. Uz meso u burgeru su i standardni burger umak, rajčica, salata, krastavci i cheddar sir, dok su s gornje strane dva pohana koluta od luka, također kupovna. Meso je bilo korektno pohano i ne presuho, ali cijeli dojam je bio relativno konfekcijski.

image

Bacon burger

Privatni album

Bacon burger (5,60 €) imao je identične priloge kao i pileći, osim pljeskavice i pržene slanine. Isto sasvim prosječan burger u kojem se čak slanina relativno slabo osjetila, što je šteta s obzirom na mogućnosti igranja s domaćim mesom i začinima.

image

BBQ Lipizzano

Privatni album

Bbq pizza (rajčica, sir, piletina, bbq dresing, luk, origano - 6,50 €) zanimljiva je, iako pomalo blijeda s obzirom na vrlo blag bbq i loš kupovni bbq umak u kojem dominira slatkoća, bez dima ili pikantnosti. Piletina je također vrlo slabo začinjena i malo suha. S domaćim sastojcima i malo više mašte, ovo bi mogla biti vrlo dobra pizza.

image

Lipizzano pizza

Privatni album

Pizza Lipizzano (rajčica, sir, gljive, suhi vrat, panceta, kulen, domaća kobasica, vrhnje, origano - 6,60 €) okusom je puno bogatija, iako i ova, kao i sve pizze koje smo do sada probali, pati od dodavanja ‘‘ravnog‘‘ kupovnog kulena i kobasice. Još jedna iteracija pizze koja se najčešće naziva Slavonskom. Ono što nam je na obje pizze bilo zanimljivo je tijesto. Mekano, gotovo slatkasto i s određenom kvalitetom koju jedino možemo opisati kao "žvakastu" (iako kod podgrijavanja u tavi postane prekrasno hrskavo). Definitivno nije tipično tijesto za pizzu i očito se radi o proizvodu kuhinje. Ne možemo reći da je najbolje tijesto koje smo probali, ali je definitivno zanimljivo i vrijedno isprobavanja.

image

Cannabis Lipizzano

Privatni album

Pizza Cannabis (rajčica, sir, cherry rajčica, rukola, pršut, grana padano sir, origano - 7 €) nam se najviše svidjela, iako opet zbog tijesta. Tijesto je mješavina brašna od konoplje i redovnog tijesta za pizzu u određenom omjeru. Boja je zelenkasta, tekstura mekana i vrlo zanimljiva s obzirom na krupnije mljeveno brašno od konoplje koje se povremeno osjeti pod zubom. Okus je blago orašast i iznimno ugodne i blage gorčine konoplje. Punjenje je standardno i korektno, s uobičajenim predebelim šnitama pršuta, ali tijesto je apsolutno izvrsno i voljeli bismo ga vidjeti na više pizza. Osim izvrsnog okusa, zelenkasta boja pruža i velike mogućnosti kombiniranja kontrastnih ili nadopunjavajućih nadjeva.

image

Strawberry desert

Privatni album
image

Lipizzano Buenissimo

Privatni album

Za desert smo naručili dvije slastice koje proizvodi tvrtka 7 Stars iz Vinkovaca i koje se nalaze na posebnom popisu. Odlučili smo se za Strawberry - torticu od banana i čokoladne kreme s keksom, tamnim kakao biskvitom i preljevom od jagoda i Buenissimo - torticu od bijele čokolade s keksom punjenu kakao biskvitom i kremom od keksa i lješnjaka (oba po 4 €). Iako ručno rađeni, ipak se radi o desertima koji su ‘‘industrijski‘‘ proizvod, međutim vrlo dobar industrijski proizvod i dobrodošao odmak od palačinki.

image
Privatni album

Uz obrok smo probali Đakovačko pivo (blond ale) koje proizvodi lokalna pivovara Black Hat. Iako je uvijek pohvalno kada se služe lokalni proizvodi, na žalost kiselina u okusu ukazivala je na kontaminaciju u procesu proizvodnje, a nije prvi put da nam se to dogodilo s pivom ovog proizvođača.

image
Privatni album

Ako zbog ničeg drugog, u Lipizzano se svakako isplati doći zbog Cannabis pizze i zbog nevjerojatne, čak i za Slavoniju, vrijednosti za novac. Cijeli ručak, koji nismo mogli završiti, pa smo dio i ponijeli, platili smo vrlo povoljnih 49 eura.

PIZZERIA LIPIZZANO

Adresa: Đakovo, Ul. Ante Starčevića 25

Hrana: 6/10
Ambijent: 6/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:29