Dobitna kombinacija

Nakon osam godina David Skoko i Luka Džamarija ponovno zajedno u kuhinji

U zagrebačkom Maredu sinoć su dva chefa pripremili sjajan niz jela koja su bila sparena s jako dobrim vinima

Na već poznatoj gastro lokaciji - u Maredu, ovog je utorka gostovao renomirani domaći chef David Skoko. U pripremi jela pridružio mu se i mladi Luka Džamarija, chef zagrebačkog Mareda, s kojim je Skoko posljednji put kuhao prije osam godina. Chefovi su prva dva jela na tanjure servirali i dekorirali pred gostima, kroz razgovor o jelu koje im je stiglo na stol.

image
Privatni album

Bio je to uštipak od rakovice poslužen uz nježni pjenušac Šember Brut Rose. Sotirana rakovica u tijestu od jogurta pokazala se, rekli su mnogi, sjajan uvod u ovu "morsku" večeru. Okus rakovice u tijestu obogatio je i beluga kavijar serviran na vrhu uštipka, koji je bio poslužen kao finger food.

image
Privatni album
image
Privatni album

Erdoro Pinot Sivi 2021 pratio je prvi slijed - mille foglie s dimljenom palamidom. Palamida sada ima puno u moru, pa su tako pronašle mjesto i na Skokinom jelovniku, koji nam je otkrio kako ih sam lovi i dimi. Tijesto, slično mlincima, chefovi su spojili s dimljenom skutom uz palamidu. Svježini i raznovrsnosti okusa pridonijela je dehidrirana limeta, ulje mažurana i motar.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Zatim je uslijedio paella rižoto s raguom od zeca, uljem od chorizo paprika i škampa. Riža baš perfektno skuhana, izuzetno kremasta i bogata okusima sjeckanih lignji i škampi, te graškom, paprikom i sofritom. Odvažni rižoto pratilo je vino Celeste Verdejo 2022, koji okusom podsjeća na malvaziju, pa ga mnogi i nazivaju španjolskom malvazijom.

image
Privatni album
image
Privatni album

Večera je nastavljena u morskom duhu tagliatellama od sipe, serviranim u pikantnom raguu od sipa. Posebnu notu pridodala je krema od kozje fete i divlje blitve, biljke preteče kultiviranoj blitvi, koja raste uz samu obalu mora. U sredinu klupka tagliatella chefovi su poslužili pire od sušenih rajčica koji je jelu dao dozu kiseline, a prema Skokinom savjetu umiješali smo sve elemente na tanjura kako bismo osjetili eksploziju okusa koju je pratilo španjolsko vino Lagar de Pintos Albarino 2022. I nije pogriješio. Ovo jelo bilo je baš bombastično.

image
Privatni album
image
Privatni album

Raža u teći pripremljena u temeljcu od kostiju bila je pretposljednji slijed. Poslužena s palentom od heljde i čipsom od pastrnjaka bila je zanimljiva kombinacija različitih tekstura. Raža je bila izuzetno mekana, ipak odvažnog okusa, odlično se slagala s nježnom kremastom palentom koju je svojom hrskavošću balansirao pastrnjak. Omo Malvazija Istarska 2021 bila je pravo osvježenje uz moćne okuse ovog jela.

image
Privatni album
image
Privatni album

Dvojica chefova na ovoj su večeri bila zadužena i za desert i pokazali kako im i to nije strano. Dekonstrukcija torte od limuna poslužena uz sorbet i ulje od bosiljka bila je pravi način za zaokružiti večer. Crumble s orašastim plodovima na kremi od limuna i limunove korice pratila je Galić Graševina 2022 kasne berbe, koja je bila još jedan dobar spoj vina i hrane Matea Martinovića, head sommeliera Mareda i El Tora.

image
Privatni album
image
Privatni album

Podsjetimo, nedavno je u Maredu gostovao i Stiven Vunić, a chef Mario Mihelj, koji stoji ispred Mareda i El Tora, za Dobru hranu otkrio je kako će se gostovanja zvučnih imena na eno-gastro sceni nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:18