Jeftinija verzija

Kako biste uživali u jelima jednog od najboljih restorana na svijetu, ne morate u Disfrutar

Compartir Barcelona

 Instagram @compartirbcn
Compartir u centru Barcelone osvaja gurmane nudeći tradicionalna španjolska jela izvedena modernim tehnikama kuhanja

Barcelona je jedna od najvažnijih svjetskih turističkih destinacija koja osvaja srca čak i najzahtjevnijih putnika. Svake godine posjeti je preko 5 milijuna turista, koji u Španjolsku dolaze kako zbog arhitekture, kulturnog naslijeđa, umjetnosti, glazbe, filma, noćnog života, tako i zbog veličanstvene gastronomije.

Nekoliko koraka od poznate avenije Passeig de Gràcia u četvrti Eixample, nalazi se i Compartir Barcelona, jedinstveno gastronomsko odredište, koje je u dvije godine postojanja uspjelo osvojiti gurmane iz svih dijelova svijeta svježom i kreativnom mediteranskom kuhinjom. Zanimljivo je, što možda neki ne znaju, da je inspiriran istoimenim restoranom u Cadequésu - mjestašcu dva sata udaljenom od Barcelone. Ispred oba Compartira, ali i jednog od najboljih restorana na svijetu - Disfrutara, stoji kreativni trojac Oriol Castro, Eduard Xatruc i Mateu Casañas.

Prije više od 25 godina, upoznali su se oni u kuhinji čuvenog El Bullija. U kreativnom timu s Albertom i Ferranom Adrijom stvarali su nevjerojatna jela koja su pomaknula granice moderne gastronomije. Naposljetku, 2011. godine, kada je El Bulli zatvorio svoja vrata, trio je odlučio ispuniti svoj životni san te su samo godinu poslije otvorili restoran Compartir u Cadaquésu. Bila im je želja gostima ponuditi modernu mediteransku kuhinju integriranu u španjolskoj tradiciji dijeljenja hrane. Iako su koncept željeli precrtati i u glavnom gradu Španjolske, dvije godine kasnije ipak su otvorili u Disfrutar.

Njihov fine dining koncept privukao je pozornost gastronomada iz cijelog svijeta pa je do 2018. restoran osvojio dvije Michelinove zvjezdice, a krajem prošle godine i treću. Disfrutar se tako našao i na drugom mjestu prestižne liste 50 najboljih svjetskih restorana, a proglašen je i najboljim europskim restoranom.

No vratimo se na barcelonski Compartir, koji na španjolskom znači dijeliti, što i opisuje koncept ovog restorana. Promiču kušanje više različitih jela u stilu tapasa i dijeljenje hrane, što potiče na razgovor i zajedničko uživanje u hrani. Da je hrana fantastična, najbolje govore komentari lokalaca i poznavatelja scene koji kažu da je ovaj restoran alternativa za one koji si ne mogu priuštiti večeru u Disfrutaru - predvodniku moderne španjolske kuhinje. U Compartiru također koriste moderne tehnike u kombinaciji s tradicionalnom španjolskom kuhinjom, a svako jelo poslužuju à la carte.

Jelovnik se redovito mijenja ovisno o dostupnim sezonskim namirnicama pružajući tako originalnost i autentičnost. Svakako možete očekivati jela u čast katalonskom kulinarskom nasljeđu, sa svježim morskim plodovima, domaćim mesnim proizvodima, sezonskim povrćem i drugim regionalnim specijalitetima. Ono što je zajedničko i Disfrutaru i Compartiru jesu visoki standardi izvrsnosti.

Restoran se nalazi iza ugla Disfrutara, a pročelje restorana možda ne privlači pažnju i lako bi se moglo promašiti. Međutim, interijer restorana je divan, u zemljanim tonovima, odiše mediteranskim šarmom, na zidovima su plavo-bijele apstraktne slike i zrcala, a pleteni paravani simboliziraju čamce i lukove.

Restoran radi od utorka do subote dvokratno, od 13 do 15 sati, i od 20 do 22 sata, a rezervirati možete na njihovoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:04