PETKOM NA LIGNJE

Jedini lokal na tržnici Dolac gdje se još može pojesti kvalitetan gablec po poštenim cijenama

Imamo odgovor na vječno pitanje: Gdje u centru Zagreba pojesti poštenu porciju prženih liganja?

Da tržnica Dolac, jedna od najvećih turističkih atrakcija u centru grada, sve više propada, uvjerili smo se nedavno, kada smo na radni petak tamo svratili po tjednu zalihu sira, mesa, voća i povrća. Rastužio nas je prizor na koji smo naišli, a o čemu možete čitati ovdje, pa smo tugu odlučili izliječiti gablecom u maloj, otvorenoj zalogajnici smještenoj na polukatu natkrivenog dijela tržnice. Nosi naziv Kotlić kod Draža i kad god se na Dolcu zateknemo oko podneva, ovdje se traži stol više. A kako i ne bi kada nude kvalitetan gablec po prilično poštenim cijenama, što je u centru grada danas prava rijetkost.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

S vlasnikom Draženom Golikom u nekoliko smo navrata razgovarali, svoj je lokal nedavno i zatvorio pa ponovno otvorio u malo boljem, ušminkanijem, ali još uvijek prilično jednostavnom izdanju. A baš takva je ovdje i ponuda hrane. Kroz tjedan ovdje možete svratiti na grah ili kelj varivo, bečki ili teleći naravni odrezak, a petkom se kod Draža kuha prava mala morska gozba. Budući da mu je ribarnica na samo nekoliko koraka, ne čudi što je petkom meni u potpunosti riblji, porcije poštene, a cijene za dobiveno korektne.

Tog smo se petka, nakon što smo 10-ak minuta čekali na svoj stol u rukama držeći vrećice pune limuna, naranča, luka i krumpira, pridružili ekipi koja je već zadovoljno gablala i kod Draža naručili pržene lignje s krumpirićima, mix prženih ribica s krumpir salatom i hobotnicu na brudet s palentom. Budući da se gosti ovdje neprestano izmjenjuju, vrijedne kuharice ne gube vrijeme i odmah po narudžbi bacaju se na prženje pa se na jelo čeka svega 10 do 15 minuta, što uz vodu, sok ili pivo i dobro društvo zbilja nije nikakav problem.

image
Privatna Arhiva/

Pržene lignje kod Draža su hrskave i slasne, ne previše masne, a porcija je taman dovoljna da Dolac ne napustite gladni. Koštat će vas 9 eura i u želucu vam neće ostaviti osjećaj težine. U prženom mixu dobili smo nekoliko komada jadranskih trilja i srdela (od 17. siječnja nastupio je lovostaj pa, ako ovdje dolazite petkom, imajte i to na umu), koje su također bile dobro pripremljene, taman slane i lijepo hrskave, dok je krumpir salata bila korektna, dobro začinjena, nimalo suha i prilično ukusna.

image
Privatna Arhiva/

Za kraj smo ostavili hobotnicu na brudet koja je došla u povećoj porciji pa je ni uz najbolju volju, nakon prženih jela, nismo uspjeli završiti. Umak je bio dobar, hobotnica blago gumenasta, ali ništa za previše zamjeriti, a palenta kremasta.

image
Privatna Arhiva/

Osim kušanih jela, kod Draža se tog petka nudio još i rižoto od liganja, lignje sa žara s krumpirom i blitvom, pohani file oslića s krumpir salatom i tartarom, pohani file soma u kukuruznom brašnu te papaline. Cijene jela kretale su se od 7 eura za papaline do 10 eura za hobotnicu i lignje sa žara. S obzirom na to da je ovakve cijene za ribu i morske plodove danas teško naći, posebice u centru, rekli bismo, Kotlić kod Draža dobra je opcija ako se zaželite hrane kakvu bi vam napravile mama ili baka i ako vam ne smeta uživanje u ludilu Dolca i skromnijem ambijentu malog lokala smještenog na najpopularnijoj, a istovremeno sve praznijoj zagrebačkoj tržnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:49