Ništa ne podsjeća na ljeto kao lubenica. Bliži nam se kraj kolovoza i zato je vrijeme da iskoristite posljednje od ovog povrća koje malo tko ne voli. Vjerojatno najveći mit vezan uz lubenicu jest da se radi o voću, budući da joj je okus sladak i sočan. Ali oni malo informiraniji znaju da je riječ o povrću, i to onome iz roda tikvovki koje dolazi iz Afrike. Osim što ju je ukusno gristi kad temperature postanu nepodnošljive, lubenica pozitivno utječe na naš organizam jer je bogata brojnim dobrim sastojcima.
Sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C te je bogata manganom. Svi ti vitamini i minerali uključeni su u rad imunološkog sustava. Osim toga, lubenica je izuzetno siromašna kalorijama. Ima samo 30 kalorija na 100 grama. Dovoljan razlog da pripremite jedan od jednostavnih recepata koje predlažemo.
Salata od lubenice, rotkvica, naranče i kozjeg sira
1 manji ljubičasti luk par rotkvica dvije veće kriške lubenice sjeckani peršin sol i papar 1 velika naranča malo kozjeg sira maslinovo ulje |
Luk i rotkvice narežite na tanke listiće koristeći mandolinu. Lubenici maknite sjemenke i izrežite ju na srednje velike komade. Naranču ogulite i svaku krišku prepolovite na pola. Sve pomiješajte, dodajte sjeckani peršin, sol, papar i maslinovo ulje. Na vrh salate natrgajte kozji sir.
Granita od lubenice
800 g lubenice 60 g šećera 1 žlica soka od limete |
Sve sastojke usitnite u blenderu dok se ne sjedine. Ulijte ju u protvan koji vam stane u zamrzivač. Prekrijte prozirnom folijom i stavite hladiti sat vremena. Nakon sat vremena zagrebite po graniti vilicom i usitnite veće komade. Stavite ponovno hladiti na sat vremena. Ponovno ju izgrebite vilicom i poslužite.
Tacosi s piletinom i salsom od lubenice
Za tacose:
400 g pilećeg filea 1 čili papričica 4 žlice maslinovog ulja 200 g tikvica 4 režnja češnjaka 1 luk 1 crvena paprika pakiranje malih tortilja |
Piletinu izrežite na manje komade i izdinstajte ju na maslinovom ulju sa soli i paprom. Dodajte čili papričicu i protisnuti češnjak. Pred kraj dodajte na komade izrezane tikvice. Tortilje stavite na grill tavu i pustite da lagano dobiju boju. Napunite ih smjesom od piletine i nadjenite salsom od lubenice.
Za salsu:
800 g lubenice 2 ljutike 2 ljute papričice pola ljubičastog luka papar sol žličica šećera sok limete korijander |
Lubenicu, ljutiku, papričice i luk izrežite na komadiće jednake veličine. Dodajte sol i papar, te sok limete i šećer. Salsu završite s malo sjeckanog korijandera ili peršina.
Lubenica umočena u čokoladu s krupnom soli i bademima
1 kg lubenice 10 dkg čokolade (70% kakaa) morska krupna sol sjeckani bademi drveni štapići za sladoled |
Lubenicu izrežite na pravilne kocke. Nabodite ju na drvene štapiće. Čokoladu nježno rastopite na vodenoj kupelji. Lubenicu umočite u čokoladu, pospite s malo krupne soli i sjeckanih badema. Stavite na protvan koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite 15-ak minuta u hladnjaku. Poslužite hladno.