OVO MORATE PROBATI

Zazirali ste od pripreme ribljih večera nakon posla? Promijenit ćete mišljenje nakon ovih jela gotovih za pola sata

 Darko Kontin
Ne izbjegavajte ribu iz uzgoja! Stižu dva super jednostavna recepta s brancinom i oradom koje ćete stalno spremati

Dugo smo zazirali od pomisli da nakon napornog radnog dana za večeru pripremimo ribu. Samo kad pomislimo na komplicirane recepte koje traju satima, a finale priče ispadne razočaravajuće pribjegavali smo već ustaljenim receptima. U vrijeme pandemije imali smo više vremena posvetiti se zabavnijem kućnom kuhanju na dnevnoj razini i otkrili neke recepte koji funkcioniraju i kad se posao vratio u normalne životne tračnice.

Primjerice otkrili smo sjajan recept za večeru koja vam je gotova u dvadesetak minuta. Sigurno vam je potrebno mnogo više za donošenje odluke što biste mogli naručiti dostavom. Recept koji nas je osvojio jesu preukusni fileti orade s kremastom palentom koji uz dodatke kao što su slani inćuni, kapari ili sušene rajčice, pruža pravo gastronomsko iskustvo. Ma što iskustvo, pravi doživljaj zbog čega biste ovo jelo mogli pripremati i češće, a pogotovo kad nekoga želite počastiti ili zadiviti.

Osim toga, pečena riba, može biti orada ili brancin, ubačena u pećnicu, a servirana s elegantnim umakom od đumbira i limete je također brzo gotovo jelo koje ćete odmah naučiti napamet. A kad se izvježbate po istom ga principu uz nekoliko dobrih trikova u nastavku, možete ispeći na grill tavi.

Sasvim je jasno da zasigurno nemate vremena za svakodnevne nonšalantne šetnje ribarnicom i zato želimo razbiti mit o uzgojenoj ribi od koje ne treba bježati. Nutritivno je jednako kvalitetna kao i divlja riba, dakle izuzetno je bogata omega 3 masnim kiselinama, fosforom i vitaminom D. Ipak, treba poznavati uzgajivače kojima je kvaliteta imperativ. Na tom polju je apsolutno dominantan Cromaris koji izlov ribe vrši čak 6 dana u tjednu što garantira svježinu. Uzgojena riba je strogo kontroliranog porijekla tako da kod potrošača zasigurno ulijeva dodatno povjerenje zdravstvene ispravnosti.

Također, Cromaris je razvio vlastitu recepturu riblje hrane prilagođenu pojedinoj vrsti, bez antibiotika i GMO sirovina, proizvodnju temelji na principima održivog razvoja, vodi računa o zaštiti okoliša te svjesnom gospodarenju otpadom koje ne ugrožava prirodni okoliš.

Cromaris je otišao i korak dalje pa svaki njihov proizvod ima i LOT broj pomoću kojeg utvrđuju iz kojeg matičnog jata riba potječe, na kojem je uzgajalištu uzgojena, koju je hranu riba jela u svakoj fazi uzgojnog ciklusa te na koji je način obrađena i na kojoj temperaturi je dostavljena.

Svi znamo, prije pripreme, ribu treba očistiti, što nam nije neka zanimljiva radnja, zato Cromaris u svojoj ponudi ima očišćenu ribu koja će vam olakšati pripremu zdravog obroka.

image
Ante Čizmić/Cropix

As iz rukava za ribu s gradela

Majstori od gradela oduvijek su se ponajprije prepoznavali po tome znaju li dobro ispeći ribu, a ne kotlete. Riba je delikatnija od mesa i s njom treba znati - kako da se ne lijepi i ne ispuca, kako da ne ostane nedovoljno pečena ili da ne bude prepečena, suha poput triješća. Posebno je važno da i glava bude suha, jer ima malo mesa, pa se rado zalijepi i pukne - što ne želimo jer će se isušiti. Od začina koristite samo papar i krupnu sol. Soli se obilato, prstima se grabi sol i nabacuje po unutrašnjosti, nakon toga ide papar, te se krene s vanjskom stranom - riba treba biti dobro prekrivena solju. Ne brinite! Riba neće biti preslana, višak krupne soli će otpasti, a ostatak će se lagano topiti. Uljenje gradela nije potrebno ako se držite ovog savjeta jer će se riba odmah lijepo zapeći i kožica će postati hrskava. Ulje koristite za čišćenje gradela i na kraju kada je riba pečena, tada je dobro nauljijte dok je još vruća. Sa žarom treba biti oprezan, a pogotovo kod predijela glave gdje ima manje mesa, ostavite manje žara kako bi temperatura bila nešto niža.

Fileti orade s kremastom palentom

Po receptu Darka Kontina

Sastojci:

  • 2 x 130 g Cromaris svježih fileta orade
  • 50 g palente
  • 75 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • slani inćuni (po želji)
  • sušene rajčice (po želji)
  • kapari (po želji
  • timijan po želji)
  • naribana kora naranče (po želji)
  • sol i papar
image
Darko Kontin

Priprema:

Prvo pripremite palentu: U manji lonac stavite kuhati 100 ml vode, 75 ml mlijeka i 1/4 čajne žlice soli. Pričekajte da sve zavrije. Dodajte 50 grama palente u kipuću vodu i mlijeko te uz stalno miješanje na smanjenoj vatri nastavite kuhati palentu. Palenta će biti gotova unutar 1 minute. Ugasite plamen, a zatim u palentu stavite 25 grama maslaca i 100 ml vrhnja za kuhanje. Po želji, i ako želite dobiti još kremastiju palentu, možete dodati i više vrhnja za kuhanje. Palentu žlicom prebacite na jednu hrpu na tanjur kako bi se od njezine težine napravio ravnomjeran krug na tanjuru.

A sad pripremite ribu: Filete orade po želji posolite i popaprite. Na vruću tavu stavite malo maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije dodajte oradu, kožu prema dolje, i pustite je da se peče. Nakon nekoliko minuta, kada se koža ribe lijepo zapeče lagano okrenite filete i završite ih dodatnim pečenjem (također nekoliko minuta). Kada je riba pečena možete je narezati na manje komade i posložiti preko palente. Uz ribu po palenti rasporedite malo slanih inćuna, sušene rajčice i kapare. Dodatno sve ukrasite lišćem majčine dušice (timijanom) i naribanom korom naranče za poseban okus i štih cijelog jela.

Hrskavi brancin s umakom od đumbira i limete


Sastojci:

  • 2 komada (360 g) Cromaris očišćenih brancina
  • 200 ml ribljeg temeljca
  • 100 g maslaca
  • 20 g đumbira
  • 2 limete
  • 5 g škrobnog brašna (gustina)
  • sol i papar
image
Shutterstock

Priprema:

Ribu očistite, posušite, a potom stavite na lim za pečenje, začinite solju i prelijte maslinovim uljem. Pecite 30 minuta, na 250°C. Duljina pečenja ovisi o veličini ribe.

Za to vrijeme u posudi prokuhajte riblji temeljac, naribani đumbir, sitno sjeckanu koricu i sok od limete. Prokuhajte 10 minuta pa dodajte maslac i povežite s gustinom koji ste rastopili u 3 jušne žlice vode.

Pečeni brancin prelijte umakom od đumbira i limete i servirajte uz prilog po želji.

Savjet više! Ako pečete ribu na tavi, obvezno je dobro posušite, a na tavu s malo ulja stavite nekoliko prstohvata krupne soli da spriječite lijepljenje za dno tave. U tom se slučaju riba dodatno ne soli.

Više provjereno dobrih recepata s Cromaris ribom možete pronaći ovdje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Cromaris

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:13