Za pod zub

Zaboravite na kupovne riblje štapiće, umjesto toga pripremite ove jednostavne, brzo gotove polpete od oslića

Ovo je definitivno jedno od najboljih jela koje sam u posljednje vrijeme napravila. Zbog njega se isplatilo čak i pregaziti svoja uvjerenja

Nedavno mi se dogodilo nešto strašno. Pregazila sam čak dva svoja uvjerenja i prvo u supermarketu kupila paketić cherry rajčica izvan sezone, a onda iz mamine smočnice "ukrala" air fryer i donijela ga u svoju kuhinju.

Naime, oduvijek imam problem s kupovinom povrća koje nije sezonsko, općenito s kupovinom voća i povrća u supermarketima i, na kraju, kupovinom rajčice u supermarketu koja tog trena nije u sezoni. Rajčice koju toliko volim i zbog čije slatkoće sam spremna čekati do ljeta, samo kako bi bila kako treba. Jednostavno mi je zamirisala u supermarketu i kupila sam je, eto, priznajem. No, onda se dogodilo nešto još strašnije. Ja, koja sam donedavno air fryer smatrala glupošću i svima "solila pamet" da je u pitanju ionako sama mala pećnica, sada ga imam u svojoj kuhinji. I najgore od svega, baš mi se sviđa.

Da ne bi sve bilo tako crno, iz ove dvije "nesretne" situacije rodilo se jedno od najboljih jela koja sam u posljednje vrijeme skuhala pa sam sama sebi odlučila oprostiti navedene propuste. Dakle, ovi sočni popečci s umakom od avokada i palentom toliko su dobri da sam ih jela dva dana za ručak i pri zadnjem zalogaju skoro pustila suzu. Svakako ću ponoviti, a vama savjetujem isto.

image
Lidija Lončarić

Jednostavni su i svakako bolja opcija od kupovnih ribljih štapića, a možete ih i smrznuti pa u air fryer ili pećnicu ubacivati po potrebi. Ja do tog dijela još nisam uspjela doći, ali planiram ih ponoviti što prije i napraviti zalihe. Isto savjetujem i vama.

Riba, avokado i palenta
Za popečke:

1 pečeni oslić srednje veličine
1 mladi luk
1 žlica sezama
1 žličica naribanog đumbira
1 režanj češnjaka
1 jaje
2-3 žlice krušnih mrvica
sol i papar
malo limunove korice (bio limun)
drugi začini po želji
maslinovo ulje

Ostalo:
palenta i voda
1 avokado
3-4 cherry rajčice
1 manji mladi luk
pola limunova soka

Pečeni oslić (ja sam koristila ostatke ribe od prethodnog dana) usitnite i dodajte mu jaje, sol, papar i malo maslinova ulja. Dodajte sitno sjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, naribani đumbir, limunovu koricu i sezam. Po želji možete dodati i malo sezamova ulja, a možete i samo maslinovo. Kada se svi sastojci povežu, postupno dodajte krušne mrvice. Pomiješajte i pustite da sve zajedno odstoji 10-ak minuta pa oblikujte loptice. Lagano ih spljoštite među dlanovima i stavite peći na 15-ak minuta u air fryer ili na 25 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva. Usred pečenja ih preokrenite. Dok se popečci peku, napravite umak od zrelog avokada, sitno nasjeckanih rajčica, sitno nasjeckanog mladog luka, limunova soka, soli i papra. Palentu skuhajte u posoljenoj vodi i dodajte malo maslinova ulja. Prebacite je u pravokutnu posudu koju ste obložili papirom za pečenje i pustite da se stisne pa je režite na jednake komade. Na komad palente stavite umak od avokada, dodajte popečak i pospite ga s još malo ribane limunove korice. Poslužite toplo.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:31