Iz jedne posude

Za ovo tradicionalno bosansko jelo od 5 eura uvijek se traži porcija više, a tako se lako priprema

Jednom kad je probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih jela koje rado spremate kada se vratite s posla

Svi smo vrlo dobro upoznati s time da su cijene još od prije uvođenja eura, a posebno u tom trenutku, otišle u nebo. Prema posljednjim podacima, jaja su tako, u samo godinu dana, poskupjela nevjerojatnih 40,6 posto! Ni meso nije izuzetak, pa mnogi među nama gledaju kako napraviti ukusan obrok, a ne potrošiti puno novca. Nakon što smo vam predložili ručak od jednog zabatka, koji možete pronaći ovdje, ovog vam puta umjesto puretine predlažemo jelo s piletinom.

Jedno od jeftinih i brzih jela na koje baš nitko za stolom neće imati prigovor može biti tradicionalni recept bosanske kuhinje - kvrguša.

Ovo će vas jelo, ako birate zabatke, koštati oko 2 eura za 500 grama, a zapravo je toliko ukusno da bismo vam odmah preporučili duplu porciju, pa ručak može postati i večera (jer repete će se sasvim sigurno tražiti). Naravno da, umjesto zabataka, možete koristiti i krilca ili batke. Kako ćete vidjeti u nastavku, ni priprema ovog jela nije komplicirana, pa ga mnogi rade u nedostatku vremena kroz tjedan. Piletinu ćete začiniti, posložite po posudi za pečenje, a zatim je preliti smjesom nalik onoj za palačinke. Sve zajedno, kad je pečeno, poslužite uz bogatu salatu i, kako bi to Bosanci napravili - uz kajmak ili pavlaku.

KVRGUŠA

Trebat će vam:

Za piletinu:

6 - 8 komada piletine, bataci ili zabatci
začini: sol, papar, crvena paprika, češnjak, majčina dušica...
ulje za marinadu

Za tijesto:

350 g brašna
1 jaje
1 žličica soli
1/2 žlice ulja
500 ml mlake vode
150 ml mlijeka
6 žlica slatkog vrhnja

Za premazivanje:

4-5 žlica maslaca
mlijeko

Za posluživanje:

kiselo vrhnje

Priprema:

Pripremite piletinu, odstranite višak kože i perja (dogodi se, pogotovo ako je domaća), začinite po želji i dodajte malo ulja, pa ostavite da se marinira barem 15 minuta.

Pećnicu zagrijte na 250ºC. Lim za pečenje nauljite ili premažite maslacem i stavite u pećnicu da se zagrije.

U dubljoj posudi, najbolje zdjeli, pjenjačom umiješajte brašno, jaja, vodu, mlijeko, slatko vrhnje, ulje i sol. Miješajte dok ne dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke. U redu je ako je nešto gušća.

Vrući lim za pečenje sad izvadite iz pećnice i u njega izlijte smjesu, nježno protresite da se lijepo rasporedi, pa na vrh slažite mariniranu piletinu jedan komad do drugoga. Zalijte preostalim uljem od marinade i stavite peći 20-ak minuta, pazeći da ne zagori na vrhu. Kad se zarumeni, prekrijte je folijom i smanjite temperaturu na 200ºC i pecite još 20-ak minuta. Gotova je kad su krajevi hrskavi, a sredina nešto tvrđa.

Kvrgušu sad izvadite iz pećnice, premažite je maslacem i vratite u pećnicu na svega 5 minuta.

Zadnji korak je zaliti krajeve kvrguše s malo mlijeka i vratiti je u isključenu pećnicu na desetak minuta.

Savjet više: umjesto premazivanja maslacem i prelijevanja mlijekom, kvrgušu možete zaliti i vrhnjem za kuhanju, oko 250 ml će biti dovoljno za srednje veliki lim za pečenje, jedino je bitno da tako pripremljenu kvrgušu pečete još maksimalno 5 minuta.

Servirajte uz salatu i vrhnje.

Još jedan dobar načine pripreme ovog tradicionalnog bosanskog recepta podijelila je i jedna korisnica Instagrama, koja za ovo jelo koristi cijelo pile, koje prethodno preprži. Njezine recepte možete pratiti na profilu @whoishungry. I YouTube je pun recepata za kvrgušu, a jedan od njih možete pronaći i ovdje, iako ćemo mi uvijek radije izabrati sol i papar, umjesto začinske mješavine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:00