Uskršnji hit

Volite princes uštipke? Zagrebačka slastičarka oduševljava modernom inačicom tog slasnog deserta

 Ustupljena fotografija
Melani Varda posve je slučajno napravila Švarceneze koje su oduševile ne samo njezine ukućane, već i sve koji su zašli u njezinu slastičarnicu

Čokoladna jaja, pinca, pogače, vijenci, kuglofi, ali i makovnjače, orahnjače i sitni kolači - sve ove slatke delicije mogu se u vrijeme Uskrsa naći na stolovima diljem Hrvatske. Mnoge od njih jedemo i za druge blagdane te posebne prigode jer se u njima spaja odličan okus i tradicija. No, s vremena na vrijeme zaželimo se novih okusa, a tradicionalni deserti s modernim prizvukom mogu biti zanimljiv dodatak uskršnjoj trpezi.

Upravo takvi okusi naći će se na blagdanskom jelovniku troje slastičara, Melani Varde, vlasnice slastičarnice Meli, Luke Sopte iz Špatula Pastry Shopa i Marine Levak, pastry chefice i vlasnice slastičarske radnje Bisou Bisou. Iako svakodnevno oduševljavaju svoje posjetitelje inovativnim slatkim delicijama, nas je zanimalo koje će deserte poslužiti svojim najmilijima i stignu li uopće raditi slastice uz sav posao. Jer, dobrih ideja nikada nije previše!

Zanimljiv twist

Iako kod kuće rijetko priprema deserte, slastičarka Melani Varda ovog Uskrsa neće moći reći ‘ne‘ svojim ukućanima. Naime, otkad je u sklopu ponude u svojoj slastičarnici Meli predstavila slasticu Švarceneze, za njom su se pomamili i njezini najbliži. Na prvi pogled izgledaju kao dobre stare princes krafne, no žarkocrveni dio čini ih još primamljivijima. Njihovo ime je spoj imena Schwarzwald torte te dijela nadimka za princes krafne - ‘princeze‘.

- Švarceneze su nastale sasvim slučajno. Kako smo na poslu stalno gladne i stalno bi nešto jele, jednog dana smo prazno tijesto od princeza napunile viškom višnji i kreme što nam je ostala. Wow! Nismo ih odmah uvrstile u našu ponudu, već smo ih nosile doma klincima, muževima, prijateljima, čisto da vidimo kakve će biti reakcije. Tko god ih je probao, oduševio se. Posebne su zbog toga što smo pogodili savršen omjer slatkog i kiselog - otkrila je Varda.

image

Melani Varda

Ustupljena fotografija

Iako priprema ovog deserta inače traje najmanje sat i pol, možete ga napraviti i za manje uz pomoć Dolcela proizvoda za pripremu slastica. Jedino na što trebate paziti kod pripremi Švarceneza, napominje Varda, jest da jaja postepeno dodajete u smjesu te pećnicu nipošto ne otvarate tijekom pečenja.

Švarceneze

Sastojci:

Tijesto

Dolcela mješavina za tijesto za princes uštipke

- 170 ml tople vode

- 100 g maslaca

- 2 jaja

Krema

- Dolcela mješavina za kremu za princes uštipke

- 600 ml mlijeka

- 60 g šećera

- 1 Dolcela puding od vanilije

- 3 bjelanjka

- 1 Dolcela vanilin šećer

Višnje

- višnje u kompotu

- 45 g Dolcela gussnel

- 1 Dolcela vanilin šećer

- 150 g šećera

- cimet

- Dolcela Šlag 5+ tekući biljni šlag

Postupak:

U posudu stavite mješavinu za tijesto, dodajte vodu, otopljeni maslac te lagano miješajte električnom miješalicom. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miješati dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu i istiskujte hrpice na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 25 do 35 min na 180 °C.

Za kremu umutite Dolcela mješavinu za kreme za princes uštipke, 200 ml mlijeka, vanilin šećer, Dolcela puding vanilija i šećer. Posebno stavite kuhati 400 ml mlijeka, a kad zavri, dodajte mu pripremljenu smjesu. Kuhajte kremu dok se ne zgusne. Skinite je s vatre i nakon par minuta lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kremu dobro ohladite.

U lonac stavite višnje i sok, šećer i Dolcela vanilin šećer. Sa strane ostavite 1 dcl doka i pomiješajte ga s Dolcela gussnelom. Kad višnje zakipe, dodajte im sok s gussnelom i kuhajte par minuta dok se krema ne zgusne. Kad je kuhana, dodajte joj žličicu cimeta.

Ohlađeno tijesto prerežite po pola. Donji dio tijesta punite nadjevom od višanja, zatim žutom kremom i na kraju ukrasite šlagom. Poklopite ih vrhovima tijesta i pospite šećerom u prahu.

Neizostavni dio Uskrsa u obitelji Varda su i tradicionalni kolači poput pince i orahnjače, ali i Mohnstriezel, posebna štrudla od maka koju je Melani kao dijete prvi put probala u Njemačkoj. Tradicionalni okusi u stalnoj su postavi i u njezinoj slastičarnici Meli koja ove godine slavi 28. rođendan.

- Najpoznatiji smo po našim čajnim kolačićima i velik dio ponude je isti kakav je bio i na početku. Naravno, kroz godine smo razvili svoje recepte i kolačiće kao, primjerice, Meliće koji su kupcima neki od najdražih kolača, uz mađaricu, išlere i nugat. Iako su Švarceneze pravi hit, ja sam ipak stara duša kad je riječ o kolačima. Daj mi vanilin ili orah kiflice i sretna sam! - kaže Melani.

Trik za bijelu pitu

U Špatula pastry shopu trenutno je vrlo hektično. Vlasnik Luka Sopta svakodnevno izrađuje neodoljive slastice među kojima su najpopularniji donati odnosno američke krafne s raznim dodacima. Koliko god da ih napravi, kaže Luka, nikada nije dosta jer su ljudi naprosto ludi za njima. Osim donuta, Luka obožava „začiniti“ tradicionalne kolače nekim novim okusom ili detaljem koji ih čine još ukusnijima i posebnijima.

- Obožavam makovnjaču koju jedem dok ne nestane. Iako je doma radim na klasičan način, nekad se znam poigrati pa stavim unutra pire od nekog voća, primjerice višanja, malina ili pastu od naranče. Postupak zapravo nije kompliciran - u trenutku kada mak pofurite s mlijekom, u smjesu dodate pire od voća po želji. Okus je vrlo zanimljiv - objašnjava Luka.

image

Luka Sopta

Vedran Peteh/Cropix

Osim voćne makovnjače, Luka je mnogima omiljenoj bijeloj piti dao svoj potpis u obliku specifičnog okusa za koji bismo na prvu pomislili da tamo možda ne spada - pistacija.

- Bijelu pitu s glazurom od pistacije možete lako napraviti kod kuće, samo morate paziti na nekoliko detalja. Mnogi muku muče s valjanjem kora jer moraju biti dosta tanke. Moj trik je da koristim oštro brašno jer je grublje i kore neće biti žilave. Nadalje, pečene kore stavim jednu na drugu te na njih teži pleh ili kalup kako bi ih stisnuo. Kada ih namažete kremom, pustite da pita odstoji preko noći. Tek sljedeći dan ide glazura od pistacije - kaže slastičar.

image

Bijela pita s pistacijom (u sredini)

Ustupljena fotografija

Bijela pita s pistacijom

Sastojci:

Kore:

- 800 g glatkog brašna

- 300 g šećera

- 400 g kiselog vrhnja

- 4 jaja

- 300 maslaca

- 1/2 Dolcela praška za pecivo

Krema:

- 1.8 l mlijeka

- 250 g brašna

- 400 g maslaca

- 400 g šećera

- 2 korice limete i 2 soka od limete

Ganache od pistacije:

- 80 g paste od pistacije

- 250 g bijele čokolade

- 225 g Dolcela Šlag 5+ tekući biljni šlag

- dobar prstohvat soli

Postupak:

Prvo prosijte suhe sastojke pa stavite ostale i dobro zamijesite. Podijelite smjesu na pet jednakih dijelova, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak bar na dva sata, a najbolje preko noći. Tijesto je malo mekše pa dok se valja treba ga posipavati oštrim brašnom. Pecite ih na 180 °C stupnjeva nekih 10 do 12 minuta na stražnjoj strani pleha. Kad se ispeku, poslažite ih jednu na drugu i dok su još vruće na njih stavite pleh i teži lonac kako bi ostale ravne.

Za kremu, pola količine mlijeka pomiješajte s brašnom i šećerom, a drugu polovicu zakipite. Kad mlijeko zakipi, u prvu smjesu lagano dodajte mlijeko, brašno i šećer, dobro povežite i vratite u lonac kroz sito kako biste uklonili eventualne grudice. Naribajte dvije korice limete direktno u kremu. Kad krema zakipi, kuhajte dvije do tri minute. Maknite je s vatre i dodajte maslac i dva soka od limete. Dobro razradite pjenjačom. Kremu podijelite na četiri jednaka dijela (oko 77g grama) i stavljajte je vruću i jednoliko između kora, sloj po sloj. Kad završite, na vrh stavite masni papir, pleh i nešto teško te tako ostavite do sljedećeg dana.

Za ganache zakipite Dolcela Šlag 5+ tekući biljni šlag, prelijte ga preko paste i bijele čokolade te dobro izradite štapnim mikserom. Špatulom namažite gornji sloj bijele pite ganachom od pistacije.

Francuska delicija

U maloj radnji Bisou Bisou glavne zvijezde su francuske slastice koje izrađuje slastičarka Marina Levak. Obrazovala se u prestižnoj školi slastičarstva Ecole Ducasse u Francuskoj, a znanje koje je tamo stekla iskoristila je za pokretanje svog brenda. Francuske recepture su joj, kaže Marina, uvijek bile najprimamljivije pa ih je odlučila uvrstiti i u svoju ponudu. U Bisou Bisou se tako mogu naći popularni macaronsi, tartovi, razne torte, ekleri i još štošta.

- Volim to što u francuskom slastičarstvu nije ništa definirano. Potrebno je imati znanje i iskustvo kako spojiti okuse te konzistenciju krema koju trebamo dobiti za određenu teksturu - napominje Marina.

image

Marina Levak

Ustupljena fotografija

Marina sve radi sama, od narudžbi, preko miješanja tijesta, krema do pečenja i pakiranja, a za blagdane jedva da stigne išta napraviti za ukućane. Ipak, kada nađe vremena, izrađuje jedan od omiljenih kolača, madeleine.

- Kada sam bila mlađa, za Uskrs smo kod kuće radili tradicionalne kolače - mađaricu, pitu od jabuka, orahnjaču i suhe kolačiće kao što zvjezdice, medenjaci, čokoladne kiflice. Sada nam to više nije u fokusu, već novi okusi. ‘Što jednostavnije, a što elegantnije‘ moj je moto - ističe Marina.

image

Madeleines s limunom

Ustupljena fotografija

Kod izrade madeleinea, kaže Marina, najvažnije je smjesu obavezno ohladiti u hladnjaku te dobro podmazati kalupe kako se smjesa ne bi zalijepila za njih.

Madeleines od limuna

Sastojci:

- 150 g maslaca

- 140 g kristal šećera

- prstohvat soli

- 25 g meda

- korica limuna

- sok pola limuna

- 3 jaja

- 150 g glatkog brašna

- 5 g Dolcela praška za pecivo

- Dolcela vanilin šećer

- Dolcela limun šećer

- rastopljena bijela čokolada

Postupak:

Šećer, Dolcela vanilin šećer i Dolcela limun šećer i jaja pjenasto izradite s pjenjačom, dodajte mu limun. Dodajte otopljeni maslac i med, zatim prosijano brašno s Dolcela praškom za pecivo. Promiješate i smjesu stavite u hladnjak na sat vremena. Da bi lakše napunili kalupe, smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu.

Pripremite kalupe – premažite ih maslacem i punite do tri četvrtine. Pecite na 170°C 10 do 12 minuta. Madeleinese umočite u bijelu čokoladu do pola ili ih uvaljajte u kristal šećer.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Podravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:03