ZAOKRET NA ORIGINAL

Talijanski klasik desert je ljeta 2023., nismo sigurno što Talijani misle o ovim varijantama, ali nama se baš sviđaju

 Ma-no/Getty Images/istockphoto
Ako volite klasičan tiramisu, priliku svakako dajte i jednostavnijoj varijanti s voćem, pa čak i laganijom kremom...

Iako dobro znamo da pravi tiramisu, koji je nastao, vjeruje se, tamo negdje 1960-ih ili 70-ih godina, sadrži tek nekoliko bazičnih sastojaka koje uvijek imamo kod kuće, posljednjih su godina sve popularnije inačice koje toj listi namirnica dodaju ili oduzimaju nove, svježe dodatke. Tako su kombinaciju kreme od žumanjaka, piškota, kave i kakaa zamijenile kreme na bazi spoja mascarponea i slatkog vrhnja, različito voće, a na društvenim mrežama mogu se pronaći čak i recepti za tiramisu s kokosovim mlijekom.

Upravo se ove godine tiramisu u svim svojim formama, originalnoj i onim improviziranima, na velika vrata vratio na stolove i među kreatorima sadržaja na društvenim mrežama proglašen je desertom ljeta 2023. godine.

KAKO NAPRAVITI ORIGINALNI TIRAMISU

image

tiramisu kolač

Tenor/

Ono što ga čini savršenim ljetnim desertom jest to da priprema ne podrazumijeva paljenje pećnice, oduzima tek 30-ak minuta vremena, a kada se ohladi, ovaj kolač bolji je i kremastiji od velikog broja onih u koje biste inače uložili sate i sate pripreme. Može se raditi u klasičnim posudama za pečenje, ali i u lijepim, dubljim tanjurima kako bi sve zajedno izgledao još fotogeničnije. Dobra je ideja i za one koji nemaju baš previše znanja o pripremi slastica, a taman su na večeru pozvali obitelj ili ekipu i moraju smisliti nešto brzinski, a ukusno.

PROVJERENI RECEPT ZA LAŽNI TIRAMISU S JAGODAMA

image
Lidija Lončarić/

U slučaju da, kada su u pitanju deserti, ipak volite otići korak dalje, s ovom slasticom možete i to. Varijante tiramisua, naime, vrlo lako možete pretvoriti i u cjelodnevni projekt. Primjerice, piškote možete napraviti sami, dodati sloj džema koji ste sami skuhali ili svaku slasticu raditi u posebnoj staklenci ili zdjelici koja će cijelu stvar učiniti još posebnijom.

No, u slučaju da vam samo treba brza ideja za pripremu slastice s nogu, budite sigurni da će dobra i daleko jednostavnija opcija biti kupovne piškote. Također, kada je u pitanju krema, slijediti možete tradicionalnu talijansku recepturu i napraviti je sa žumanjcima, ali na vruće ljetne dane poslužiti se možete i prečacom pa napraviti kombinaciju mascarpone sira i tučenog vrhnja. Dodati možete i vaniliju, tonku, koju žlicu kreme od pistacije ili lješnjaka, sirupa od bazge, pa čak i žlicu, dvije omiljenog džema. Budući da je veliki hit dodatak voća, u ovo vrijeme svakako razmislite o jagodama, ali i trešnjama, malinama, borovnicama, pečenim breskvama i marelicama.

image
Annapustynnikova/Getty Images/istockphoto
image
Yumehana/Getty Images

I na kraju, kako bi vaš tiramisu ili kolač inspiriran tiramisuom ispao još bolji, upamtite nekoliko važnih savjeta!

Kada piškote umačete u tekućinu, pripazite da ih ne ostavljate predugo, vrlo lako se raspadnu, a onda ćete potrošiti previše vremena na vađenje kako biste mogli nastaviti s pripremom. Dvije sekunde bit će dovoljne. Također, ako na vrh stavljate kakao u prahu, kao što je to slučaj kod tradicionalne pripreme, stavite ga prije nego što slasticu stavite u hladnjak kako bi se sjedinio s kremom i ne bi stvarao probleme pri uživanju u kolaču (zamislite da vam kakao uđe u nos!).

image
Porosolka/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:59