Najbolji recepti

Sve na jednom mjestu: Ovo je 5 slanih i 5 slatkih jela i ideja koje ste od početka godine najviše čitali

Kad govorimo o našim najčitanijim tekstovima, onda su to uz priče, svakako i recepti. U masi materijala koje smo napisali izdvoji smo one koji bilježe najveći broj pregleda

Posljednjih smo se dana naslušali komentara - ne znam više što kuhati. Ako ste i vi među onima koji se, kad je inspiracija u pitanju, relativno često "vrte u krug" i pripremaju ista jela, možda će vas zanimati neki od naših nedavno objavljenih recepata. Svi su redom bili na listi najčitanijih u tjednu i mjesecu, a mnogi od njih, osim što su ukusni, i ne koštaju puno. U nastavku vam donosimo po pet slanih i slatkih ideja.

image
Pexels

DOMAĆA PIZZA

Iako se mnogi vole pohvaliti da su pravi majstori za pripremu pizze kod kuće, svi dobro znamo kako je zapravo prava umjetnost u vlastitoj kuhinji napraviti tijesto koje će barem malo podsjećati na ono iz pizzerije. S obzirom na to da smo nedavno proslavili Svjetski dan pizze, podijelili smo s vama i nekoliko trikova kojih se uvijek držimo jer nam tako ispada zbilja dobro. Ne poput one iz krušne peći, ali dovoljno dobro za kućnu radinost i pečenje u pećnici. Isprobajte!

image
Youtube Screenshot

KVRGUŠA

Za ovo tradicionalno bosansko jelo uvijek se traži porcija više, a tako se lako priprema. Niame, jedno od jeftinih i brzih jela na koje baš nitko za stolom neće imati prigovor može biti tradicionalni recept bosanske kuhinje - kvrguša. Ono će vas, ako birate zabatke, koštati oko 2 eura za 500 grama, a zapravo je toliko ukusno da bismo vam odmah preporučili duplu porciju, pa ručak može postati i večera. U slast.

image
Mongkolchon Akesin/Getty Images/istockphoto

RUČAK U POLA SATA

Iako na tanjuru možda više volite vidjeti nešto aromatičnije i okusom bogatije gljive poput, primjerice, netom ubranih, još svježih vrganja, često su nam dostupniji i cjenovno pristupačniji šampinjoni. Upravo su ove gljive jedna od češćih namirnica i u našoj kuhinji i smatramo kako nikako ne bi trebali biti zanemareni, ako ništa drugo, onda zbog svestranosti i mogućnosti da se iskoriste u nebrojeno mnogo jela. Pola kilograma šampinjona košta 2 eura, a od njih možete napraviti 3 ručka, imao tri recepta.

image
Neja Markicevic /Cropix

POPARA

Za ovo posebno ukusno dalmatinsko jelo malo tko zna reći po čemu je drugačije od gregade. Naime, dalmatinsko riblje trojstvo iz jedne teće čine brudet (brujet), gregada i popara. Još bi se tu mogla dodati riba na lešo. Sva ta jela neizostavno izazivaju prijepore kako ih treba pripremiti, koji je pravi recept, pa i definicije što je gregada i popara te koja je razlika. Razmimoilaženja su veća nego kada se počne pričati o “pravoj” pašticadi ili šalši, pa smo tome posvetili cijeli jedan serijal.

image
Berislava Picek/Cropix

JELA DO 5 EURA

Neka od ovih jela možda ste nekada jeli pa zaboravili, a neka vam možda nikada ne bi pala napamet, a ukusna su, zasitna i namirnice vas neće koštati previše novaca... Na popisu je za svakog ponešto - na žlicu, iz pećnice, brzo gotovo, s mesom ili tjesteninom. Slobodno se inspirirajte.

A slatko...

image
Unsplash

LAVA KOLAČ

U restoranima ovu slasticu plaćamo 6, 7 ili 8 eura, a priprema je zapravo toliko jednostavna da vam neće oduzeti više od 10-ak minuta, plus pečenje za koje će vam trebati još 15. Najbolje od svega, za ovaj meki, superčokoladni kolač trebat će vam tek nekoliko sastojaka, od kojih većinu, sigurni smo, ionako već imate u kuhinjskom ormariću. Prisjetite se koliko ga zapravo volite.

image
Porosolka/Getty Images

TORTA OD RICOTTE

Meka, lagana i zaista ukusna, ova tradicionalna torta radi se bez brašna od samo četiri sastojka. Razveselit će vas da u njoj nema ni puno šećera, a oduševiti već na prvi zalogaj. U vještim rukama zasigurno može postati najbolja torta za blagdanski stol ili proslavu neke važne obljetnice ili rođendana. Ako još niste, sad je pravi trenutak da je isprobate.

image
Tomislav Kristo/Cropix

POSEBNO DOBAR CHEESECAKE

Napravili smo cheesecake, ali u njega nismo stavili kupovni sirni namaz te je mnogima omiljeni kolač sa sirom uz samo jednu malu intervenciju postao je još bolji! Osvojit će vas ugodnim okusom i blagom teksturom.

image
Lidija Lončarić

PASTA OD LJEŠNJAKA

Intenzivnog, bogatog okusa lješnjaka, blago slatka i jako orašasta, odlična je za spajanje keksića, kao sloj u tortama, roladama i kolačima. Dodati je možete i u smjesu za čokoladne kuglice, ali i smrznuti u manjim komadićima pa dodati u sredinu pojedinačnih kolačića. Napravila ju je naša Lidija Lončarić u svojoj gastro kolumni Za pod zub.

image
Janna Danilova/Getty Images/istockphoto

PREOKRENUTI KOLAČ S KLEMENTINAMA

Na ovaj kolač ne treba trošiti puno riječi, sočan je i aromatičan te gotov u pola sata, a osim s klementinama možete ga napraviti i s narančama i limunima, već kako volite i što vam je dostupno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 10:57