KREMASTO I FINO

Sočan istarski kolač s čokoladom danas ćete rijetko gdje moći probati, ali ga zato možete sami pripremiti

Labinski biškvit

 Valfresco.com
Tajna labinskog biškvita krije se u domaćim jajima i rumu, a možete ga kušati i naručiti tek na rijetkim mjestima u Labinu i okolici

Ovaj kolač, kako mu i ime samo govori, potječe iz istarskog grada Labina. Iako se može kupiti u nekim lokalnim trgovinama, Labinski biškvit nećete moći svugdje kušati. Samo neki restorani i konobe imaju ga još u ponudi, a rijetko tko će ga danas u Labinu znati pripremiti. Mekoća i svježina biskvita kriju se u domaćim jajima koje valja dobro obraditi, ali i u rumu, koji je glavni sastojak šećernog sirupa kojim se ovaj kolač prelijeva. Kako ne živimo u Labinu i ne možemo ga, primjerice, naručiti iz Valfresco Direkta (lokalna web trgovina koja svakodnevno dostavlja namirnice i svježe pripremljena gotova jela od namirnica s lokalnih OPG-ova), koji ga odnedavno ima u ponudi, naučili smo ga sami pripremiti, pa vam donosimo provjereni recept za ovaj prozračni, a kremasti biskvitni kolač s čokoladom.

LABINSKI BIŠKVIT

Trebat će vam:

Za biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica mljevenog oraha
3 žlice krušnih mrvica
1 žlica ruma
1 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica kakaa u prahu

Za šećerni sirup:
50 ml vode
5 žlica ruma
50 g šećera

Za kremu:
3 jaja
200 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca

Priprema:

Krušne mrvice namočite žlicom ruma, promiješajte i ostavite postrani. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, zatim žumanjke i šećer miksajte dok se masa ne udvostruči i posvijetli. Dodajte prosijano brašno i kakao u prahu, te prašak za pecivo. U istu smjesu dodajte namočene krušne mrvice i mljevene orahe. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i dodajte ih u smjesu žumanjaka, oraha i kakaa. U papirom za pečenje obloženi kalup ulijte biskvitnu smjesu i stavite u ugrijanu pećnicu na 180 ºC na tridesetak minuta. Biskvit je gotov kada čačkalicom ubodete u sredinu, a ona je suha kada je izvadite.

Ohlađeno tijesto prerežite, a dobivena dva sloja natopite šećernim sirupom koji ćete zamiješati i prethodno zagrijati na laganoj vatri od šećera, ruma i vode.

Za kremu, na pari pomiješajte jaja i šećer, a zatim dodajte čokoladu. Kada je krema gotova, ohladite ju na sobnoj temperaturi (obavezno stavite prozirnu foliju preko nje kako se ne bi stvorila korica).

Zatim u omekšali maslac postupno dodajte žlicu po žlicu kreme i miksajte dok ne dobijete konzistentnu kremu. U debelom sloju premažite donju namočenu koru, dodajte gornju koru i ukrasite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:42