Slatko-slana budeva sa začinima

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 1 kg bundeve
  • 500 ml vinskog octa
  • 150 ml šećera
  • 100 g meda
  • 5 listova lovora
  • 2 glavice češnjaka
  • 1 žličicu cijelih zrna papra
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žličica soli

Priprema

1. korak

Bundevu očistite od kore i narežite na uske kriške. Stavite je u široku zdjelu. Očistite češnjak i režnjeve dodajte u bundevu, pa sve prekrijte vodom. Tako ostavite stajati do sutradan. Sljedeći dan stavite kuhati na laganu vatru.

2. korak

Povremeno probajte bundevu jer se ne smije prekuhati. U međuvremenu u zasebnu zdjelu stavite ocat, šećer, med, lovor, zrna papra cimet i sol. Stavite je na laganu vatru i pustite da zakuha. Kad je bundeva kuhana, pažljivo je vadite i slažite u staklenke zajedno s režnjevima češnjaka. Nemojte prepuniti staklenke, koje nakraju zalijte s prokuhanim octom i začinima. Zatvorite staklenke i stavite ih u pećnicu na 80 °C na otprilike sat vremena da se dodatno pasteriziraju. Staklenke treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:16