Rillets od lososa

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 250 g fileta svježeg lososa, bez kože i kostiju
  • morska sol
  • 125 g maslaca
  • 3 glavice ljutike, sitno nasjeckane
  • 50 ml bijelog suhog vina
  • 125 g dimljenog lososa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka ili po ukusu
  • svježe mljeveni papar
  • 1/2 žličice svježe mljevenog muškatnog orašćića
  • 50 g masla (maslac odvojen od mliječne tekućine)
  • sol po ukusu

Priprema

1. korak

Maslo ćete dobiti tako da maslac stavite na laganu vatru i pustite da vrije dok se na površini ne pojavi bijela pjena. Kada maslac prestane krčkati (pazite da ne potamni), maknite ga s vatre i procijedite kroz gazu. Bijela pjena bi trebala ostati na gazi. Pustite da se malo ohladi prije nego što ga prelijete preko rillettesa.

2. korak

Ostavite maslac da se ugrije na sobnu temperaturu. Razrežite losos na 4 dijela. Lagano ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.

3. korak

U međuvremenu pirjajte ljutiku na malo maslaca, dok ne omekša, ali da ne dobije boju. Dodajte komade svježeg lososa i podlijte vinom.

4. korak

Kad vino zakuha, poklopite i kuhajte dok riba ne posvijetli, oko pet minuta. Maknite s vatre, razmrvite vilicom i dobro pomiješajte s mljevenim lukom. Razmekšajte ostatak maslaca valjkom za tijesto, a zatim ga narežite na komadiće. Stavite pirjani losos, dimljeni losos i maslac u kuhinjski robot i kratko uključite aparat dok se sastojci ne pomiješaju.

5. korak

Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar i muškatni orašćić i opet kratko promiješajte u robotu. Raspodijelite paštetu u više manjih posudica ili jednu veću i prelijte maslom. Ostavite da se stisne u hladnjaku najmanje 24 sata. Poslužite sa prepečenim kruhom.

Rillettes su vrsta rustičnih pašteta i rade se od raznih vrsta mesa ili ribe. Ova pašteta od lososa je najbolja nakon tri dana, ali je možete jesti i nakon nekoliko sati u hladnjaku. Može se čuvati do tjedan dana ispod sloja masla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:30