Slatki okusi Irana

Recepti za dva jednostavna deserta od kojih će vas jedan definitivno vratiti u djetinjstvo

Nakon tradicionalnih jela ukrajinske kuhinje, donosimo vam i dva slatka klasika iz Irana

Iran, zemlja prirodnih ljepota, gostoljubivih ljudi i vrlo ukusne i raznolike hrane, nekada je bio dio velikog Perzijskog Carstva, što je utjecalo i na njihovu kuhinju. Osim toga, civilizacijski neizmjerno važan Put svile prolazio je kroz Iran, pa su njegovi stanovnici često bili u interakciji s kuhinjama susjednih zemalja, poput ruske, turske, grčke i arapske, te su stvorili bogatu i jedinstvenu kulturu prehrane. Još u staroj Perziji kuhala su se egzotična mirisna variva s dodacima cimeta, mente i nara, a svoja slatka i slana jela obogaćivali su pistacijama, bademima i orasima. Šafran je jedan od tradicionalnih i najpopularnijih iranskih začina, a prate ga suha limeta, cimet, kurkuma, kumin i ružina vodica.

image

Samana Reihani

Biljana Blivajs/Cropix

Kuhali smo s 43-godišnjom Samane Reihani, Irankom koja je prije tri i pol godine morala pobjeći iz svoje zemlje zbog rastave braka i nasilnog supruga, pa je sigurnost pronašla u Zagrebu. Danas s djecom živi podno Sljemena, a svoje se domovine najradije prisjeti preko okusa rodnog zavičaja. Samo za magazin Dobra hrana pripremila je cijelu trpezu tradicionalnih jela, a u nastavku vam donosimo dva odabrana slatka jela.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Sholeh zard

Riječ je o jednom od tradicionalnih iranskih deserata.

Trebat će vam:

1 šalica riže
2 šalice vode
2 šalice šećera
2 žlice ulja
½ žličice kurkume
½ žličice šafrana
cimet u prahu po želji
prstohvat soli

Priprema:

Rižu potopite u vodi i ostavite da se namače dva do tri sata.

Ocijedite je i prebacite u veliki lonac, te dodajte dvije šalice vruće vode, kurkumu, šafran i šećer.

Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, a po potrebi dodajte vode. Kada je riža potpuno mekana i pastozna, umiješajte maslac i prebacite je u keramičku posudu i pustite da se ohladi i potpuno stisne.

Prije serviranja pospite je cimetom i nasjeckanim neslanim pistacijama.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Riža na mlijeku sa sirupom od grožđa

Trebat će vam:

100 g riže
750 ml mlijeka
½ šalice ružine vodice
2 žlice šećera
prstohvat soli
sirup od grožđa
kardamom
crni cimet
bademi

Priprema:

Rižu potopite u vodi i ostavite da se namače nekoliko sati. Zatim je dobro isperite i kuhajte nekoliko minuta u malo vode. Procijedite je i ubacite u posudu s mlijekom, malo soli, cimetom, kardamomom, ružinom vodicom i šećerom. Kuhajte je na laganoj vatri, a kada postane kremozna i mekana, premjestite je u keramičku posudu, prelijte je sirupom od grožđa i pustite da se ohladi.

Prije posluživanja ukrasite je sjeckanim bademima, sušenim pupoljcima ruže i crnim cimetom.

image
Fotografija: Tomislav Krišto/Cropix, Dizajn: Vesna Veselić

U velikom specijalu Etnička kuhinja predstavili smo i specijalitete ukrajinske kuhinje koje možete pogledati ovdje, a više recepata iranske, peruanske, japanske ili, primjerice, argentinske kuhinje potražite u aktualnom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:56