Ukusna i vrlo sočna

Po receptu Tomislava Špičeka: Kuhana pa zapečena šunka zvijezda uskrsne trpeze

 Shutterstock/Press
Sve potrebne sastojke za ovo omiljeno uskrsno jelo po receptu slavnog chefa možete pronaći u SPAR i INTERSPAR trgovinama u kojima je pripremljena najbogatija uskrsna ponuda

Uskrsni stol ima uvijek nekoliko glavnih protagonista koji se mogu pronaći u svakom dijelu Hrvatske. To su svakako jaja, mladi luk i francuska salata, no samo jedna poslastica svojom pojavom zaokupljuje pažnju okupljenih i zasluženo drži titulu zvijezde uskrsne trpeze.

Riječ je, dakako, o kuhanoj šunki. Tradicionalni hrvatski specijalitet je uvijek rado viđen gost, no posebno je sočan ako se pripremi prema uputstvu chefa Tomislava Špičeka koji prvo skuha šunku, a zatim je zapeče. U nastavku donosimo njegov recept, a sve potrebne sastojke možete pronaći u SPAR i INTERSPAR trgovinama gdje je pripremljena najbogatija uskrsna ponuda, sve od namirnica pa do dekora i slatkiša.

SAVJET POZNATOG CHEFA!

Prvo pravilo kod ispravnog kuhanja šunke je izvagati je i kuhati točno onoliko vremena koliko je teška (1 kg = 1 sat, 2 kg = 2 sata...)

image

Chef Tomislav Špiček

Goran Jakus/press

Kako nam je objasnio, prvo pravilo kuhanja šunke jest da se kuha onoliko sati koliko ima kilograma pa je tako potrebno prvo izvagati šunku i odrediti vrijeme kuhanja. Nakon toga je stavite u veliki lonac s hladnom vodom i dodajte začine, po vašem ukusu. Obično se za kuhanje uskrsne šunke koriste list lovora, luk, češnjak, a možete dodati i papra, ali i mrkvu i celer, odnosno sve što volite.

Kada je gotova, kuhanu šunku pustite da se malo ohladi i ocijedi, a nakon toga zagrijte pećnicu gdje ćete je zapeći. Ako želite, možete ju i glazirati da bi imala bolju koricu, ali i okus.

Uklonite kožu, pritom pazite da na mesu ostane masnoća, pa nožem zarežite po šunki uzorak mreže. Ovako pripremljenu šunku možete glazirati medom, senfom, šećerom u kombinaciji s vinom ili bez. Glazura se radi tako da se sjedine šećer ili med sa senfom, uz dodatak vina, te se pomiješaju u gustu pastu kojom se premazuje šunka.

image
Drong/Shutterstock/Press

Kuhanu i zarezanu šunku premažite glazurom pa je pecite na 160 stupnjeva, 15 do 20 minuta, ovisno o tome želite li da bude jače ili slabije zapečena.

Rezultat je, naravno, ukusna, zapečena i vrlo sočna šunka. Za malo drugačiji okus, u šunku možete zabosti i nekoliko klinčića i potom je staviti u pećnicu, samo je važno da ih izvadite prije posluživanja.

Veliki izbor raznih šunki za vaš blagdanski stol potražite u SPAR-u i INTERSPAR-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:24