Okusi tradicije

Otkriven je dobro čuvani recept za pincu poznate pekarnice

 Miljenko Hegedic/Press
"Ove pince su za mene pravo otkriće. Imaju karakterističan okus, a zbog sočne, meke teksture tope se u ustima. I agrumi se osjete u pravoj mjeri...", komentirao je i poznati gastro bloger

Premda će mnogi reći kako su danas neka druga vremena i da se ne treba slijepo držati običaja, činjenica je da je blagdanski stol naprosto nezamisliv bez tradicionalnog uskrsnog kolača - pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, i pinca zahtijeva vještinu i vrijeme za izradu. Stoga je Pan-pek, naš poznati lanac pekarnica, za ove blagdane odlučio otkriti na koji način izrađuju svoju tradicionalnu dalmatinsku pincu po svima izvedivoj recepturi.

Pinca se, naime, radi od jednostavnih sastojaka - brašna, šećera i vanilin šećera, jaja, maslaca, mlijeka, soli i vode, koji čine ovu slasticu jednostavnom ali iznimno ukusnom. A proces je sljedeći - prvo se radi predzamjes u četiri koraka, između kojih se tijesto dva puta odmara. Nakon odmaranja oblikuju se kugle od tijesta, a nakon oblikovanja tijesto se još neko vrijeme odmara kako bi se ponovno diglo. U završnom koraku tijesto se zarezuje i šprica kako bi pinca dobila svoj specifičan oblik i boju, a potom se posipa krupnim šećerom po vrhu. Pan-pek u svojoj ponudi ima dvije vrste pinca, malu i veliku, a isprobao ih je i komentirao i poznati gastro bloger Mile Butorac.

"Pince iz Pan-peka su za mene pravo otkriće. Imaju karakterističan okus, a zbog sočne, meke teksture tope se u ustima. I agrumi se osjete u pravoj mjeri, dakle ne prejako, zaista su pogođene po mom ukusu“, rekao je Mile ne mogavši se odlučiti koju bi prije preporučio pa je dodao: "Najbolje je da kušate obje - jednu od svake vrste".

Inače, mala Pan-Pekova pinca ima 100 grama, ručno se oblikuje, dovršava, posipa granuliranim šećerom i izrađuje u samoj poslovnici te je zato uvijek svježa, aromatična i mirisna. Uz nju, u ponudi imaju i klasičnu veliku pincu od 270 grama, obiteljske veličine, s grožđicama, produljenog roka trajanja, koja je dostupna u svim njihovim poslovnicama.

Ako vam njihove poslovnice nisu u blizini ili se želite okušati u pripremi svoje sirnice, otkrili su i svoj dobro čuvani recept po kojemu je možete napraviti već ovog Uskrsa.

image
Press

MALA PINCA

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna
3 cijela jaja
2 žumanjka
1,5 dcl mlijeka
4 velike žlice šećera
mahuna vanilije
1 velika žlica rozulina (liker od ruža)
ribana korica jedne naranče
ribana korica jednog limuna
120 g maslaca
prstohvat soli
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica suhog kvasca ili pola svježeg

Za premaz:

žumanjak
šećer

image
Miljenko Hegedic/Press

Priprema:

Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac u njega i pustite da se digne.

U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.

Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.

Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kako biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.

Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:18