Osvježavajuća hladna juha od krastavaca

Jednostavna za izradu, čekat će vas u hladnjaku - samo je ulijte u čaše

Krastavcima ogulite koru i uz pomoć žlice izdubite sredinu s košticama. U velikoj tavi na 50 g maslaca prodinstajte nasjeckanu glavicu luka. Ulijte 1,5 l povrtnog temeljca i kuhajte dok ne zavri. Posolite i popaprite.

Pustite temeljac da se hladi. U blender stavite komadiće krastavca. Ulijte iscijeđeni sok od polovice limuna. Usitnite blenderom. Potom ulijte ohlađen, prokuhan temeljac i dodatno izmiksajte.

Pustite juhu u blenderu da se potpuno ohladi, potom dodajte 600 ml vrhnja za kuhanje. Ponovno izblendajte dok ne nastane pjenica. Ako je potrebno, dodajte soli i papra, a prema želji i mljevene čili papričice. Stavite juhu u hladnjak. Uzmite dvije grančice metvice, otrgnite listiće, isperite ih , pa ih nasjeckajte. Dobro operite limetu. Koricu polovice ploda naribajte na dugačke rezance ili tanko narežite, pa dodajte u juhu i promiješajte. Prije posluživanja juhu još jednom kratko izblendajte da nastane pjenica.

Ulijte je u čaše. Možete je poslužiti posipanu crvenim paprom, čili papričicom s listićem metvice ili polivenu tankim mlazom maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:54