Osnovne kućnog pekarstva

Naučite napokon raditi vlastiti starter i peći hrskavi kruh od kiselog tijesta kod kuće

Za tjedan dana već možete imati kvasac koji možete koristiti za izradu raznih pekarskih proizvoda

Želite li spremiti kruh od domaćeg kvasca, krajnji je čas da se pozabavite pripremom vlastitog startera odnosno divljeg kvasca iz kućne radinosti. Sve što vam treba su brašno, voda i dovoljno velika teglica te malo strpljenja, a mogućnosti što s tim starterom kasnije možete pripremiti su gotovo bezgranične!

image
Berislava Picek/Cropix

Starter - kvasac

1. dan

50 g vode i 50 g raženog ili integralnog brašna pomiješati u staklenoj teglici, pokriti papirnatim ubrusom i ostaviti preko noći, odnosno 12 sati.

2. dan

50 g izvorske vode

50 g raženog ili integralnog brašna

Ponoviti postupak od prvog dana.

3. dan

100 g izvorske vode

100 g raženog ili integralnog brašna

Izliti sadržaj iz staklenke u prigodnu posudu i pomiješati s dodatnim brašnom i vodom. Smjesu vratiti natrag u staklenku (nemojte je oprati). Ostaviti preko noći (12 h) lagano pokriveno.

image
Berislava Picek/Cropix

4. dan

150 g izvorske vode

150 g raženog brašna

Ponoviti postupak od trećeg dana.

5. dan

200 g izvorske vode

200 g raženog ili integralnog brašna

Ponoviti postupak od trećeg dana.

6. dan

230 g izvorske vode

230 g raženog ili integralnog brašna

Ponoviti postupak od trećeg dana.

image
Berislava Picek/Cropix

7. dan

250 g izvorske vode

250 g raženog ili integralnog brašna

Ponoviti postupak od trećeg dana.

8. dan nadalje

Svaki idući dan ponavljati postupak od 7. dana, dok se ne dobije kvas s mjehurićima, odnosno dok se jasno ne vidi da je počeo "raditi" - dizati se i spuštati.

Nakon sedmog dana kvas bi trebao već biti aktivan, ali može potrajati do deset dana dok se ne aktivira.

Nakon toga, kvasac možemo koristiti prema potrebi, a čuvamo ga u hladnjaku. Preporučuje se jednom tjedno napraviti prihranu - dodati brašno i vodu, ostaviti vani jedan dan pa vratiti u hladnjak. Ako u receptu za kruh koristimo, primjerice, 300 g kvasa, onda ga poslije prihranimo sa 150 g vode i 150 g brašna.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj je recept dio velike teme o kruhu iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je trenutno na kioscima. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:20