LJETO U TEGLICAMA

Najsočnije ljetne plodove upakirajte u zimnicu, napravite sataraš i grah s rajčicom i paprikom

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
U mjestu kraj Križevaca isprobali smo sjajnu rajčicu, a potom i zimnicu pripremljenu od slatkih, sočnih plodova

Pri nedavnom posjetu obitelji Navoj u Križevcima dobili smo recepte za odličnu zimnicu - bogati sataraš i grah s rajčicom i paprikom. Upravo je ovo vrijeme, kada su ljetni plodovi najsočniji i najslađi, idealno za pripremu obje varijante. Količine prilagodite vlastitim potrebama, a najbolje je skuhati veliki lonac pa koristiti po potrebi. Obje zimnice mogu biti dobar prilog različitim mesnim, ribljim i drugim jelima, a grah možete poslužiti i kao salatu.

Za sataraš će vam trebati:

Luk

Mrkva

Paprika

Rajčica

Peršin

Celer

Tikvica i patlidžan po želji

Rajčicu najprije nasjeckajte na komadiće i skuhajte je posebno. Kuhajte dok ne ostane bez tekućine. Za to vrijeme nasjeckajte luk, mrkvu, papriku, peršin i celer te tikvicu i patlidžan ako želite dobiti gušći umak. Pustite da se krčka, dodajte prokuhanu rajčicu i kuhajte dok povrće ne omekša i dok ne dobijete gušći umak. Začinite soli i paprom i dodatnim začinima po želji. Staklenke sterilizirajte i punite ih satarašem. Kada ste napunili, pustite da se ohladi pa spremite u smočnicu i koristite po potrebi.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Za grah s rajčicom:

Grah

Mrkva

Luk

Peršin

Paprika

Rajčica

Grah skuhajte zasebno. U posudi na malo ulja najprije pirjajte nasjeckani luk. Dodajte mrkvu, zatim korijen peršina i papriku, a zatim i rajčicu. Dodajte i grah i pirjajte dok povrće ne omekša i tekućina ispari. Začinite po želji soli i paprom, dodati možete i koju čili papričicu. Spremite u sterilizirane staklenke. Poslužite ohlađeno kao salatu ili kao prilog.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:53